Po útoku v Paríži sa tisíce ľudí zišli na demonštráciách nielen vo Francúzsku

NETKY.SK • 8 Január 2015, 07:13 • 2 min
Po útoku v Paríži sa tisíce ľudí zišli na demonštráciách nielen vo Francúzsku

PARÍŽ - Desaťtisíce ľudí sa v stredu zišli po celom Francúzsku i v ďalších krajinách na protestoch proti teroristickému útoku na satirický časopis Charlie Hebdo i na pamiatku jeho obetí. Prejavy sústrasti, pobúrenia i vzdoru sa rýchlo rozšírili po svete a na sociálnych sieťach mnohí použili heslo "Je suis Charlie" (Som Charlie).

slovakia

left justify in out

Mnohí, ktorí prišli na Námestie republiky vo východnej časti Paríža neďaleko miesta stredajšieho útoku, mávali papiermi, ceruzkami a perami. Pochod viedli novinári, väčšina ľudí v dave však nebola zo sveta médií, ale prišli vyjadriť solidárnosť a podporu slobody prejavu, napísala agentúra AP. Agentúra Reuters informovala o účasti 35.000 ľudí, podľa francúzskych médií ich vyšlo do ulíc vyše 100.000.
      

Podobné zhromaždenia sa konali v desiatkach francúzskych miest vrátane Lyonu, Toulouse, Nice či Štarsburgu, no tiež na Trafalgarskom námestí v Londýne, pred Brandenburskou bránou v Berlíne, ako aj v Madride či v Bruseli.
      

Heslom "Je suis Charlie" nahradili mnohí používatelia Facebooku svoje profilové fotografie a rozšírilo sa aj na Twitteri a Instagrame - popri obrázku guľometu so slovami "Ceci n'est pas une religion" (Toto nie je náboženstvo).
     

Stúpenci Islamského štátu (IS) a iných džihádistických skupín naopak na internetových stránkach útok zrejmých islamských extrémistov oslavovali. Vlády po celej Európe vyjadrujú obavy, že bojovníci vracajúci sa z Iraku a Sýrie by mohli páchať útoky v domovských štátoch. Páchatelia z Paríža boli podľa policajných zdrojov spojení so skupinami verbujúcimi bojovníkov na Blízky východ.
      

Po útoku vo Francúzsku zvýšili v reakcii bezpečnostné opatrenia týkajúce sa médií a ďalších citlivých cieľov aj ďalšie krajiny ako Španielsko a Taliansko, kde novinári plánujú solidárne zhromaždenie pred francúzskym veľvyslanectvom na dnešný deň, informovala agentúra DPA.
      

V Nemecku bezpečnostné úrady nevidia známky zvýšenej hrozby teroristických útokov, naďalej tam platí "nekonkrétny vysoký" stupeň pohotovosti. Podľa nemeckých policajných odborov je však len otázkou času, kedy aj v Nemecku dôjde k útoku. Útokom fanatických samostatne konajúcich páchateľov nemožno zabrániť, uviedol predseda odborov Rainer Wendt.
      

Zvýšenie bezpečnostných opatrení okolo citlivých objektov i v dopravnej sieti hlásili aj z New Yorku, kde dodatočné hliadky nasadili okrem iného pred francúzskym konzulátom a sídlami viacerých médií. Newyorský policajný komisár Bill Bratton novinárom povedal, že útok vo Francúzsku je "veľmi znepokojujúci", avšak bezpečnostné orgány v New Yorku nevedia o žiadnej priamej bezprostrednej hrozbe v meste.
      

"Toto nie sú amatéri. Sú to dosť evidentne dobre vycvičení profesionáli s misiou," povedal Bratton o útočníkoch z Paríža. Jeho námestník pre spravodajstvo a boj proti terorizmu John Miller uviedol, že takýto útok je v jeho meste "neodvratný". Pre televíziu CBS povedal, že je to "skôr otázka kedy než či".
      

V októbri zaútočil na štyroch newyorských policajtov sekerou muž, ktorý v dňoch pred činom podľa vyšetrovateľov navštívil vyše 200-krát stránky Islamského štátu a al-Káidy. Krvavé útoky, ktorých páchateľov podľa úradov inšpirovali militanti IS, zažila aj Kanada či Austrália. Obe patria spolu s Francúzskom ku krajinám, ktoré sa pridali k Spojenými štátmi vedeným náletom proti IS v Iraku a Sýrii. Militanti v reakcii vyzvali na útoky proti nim.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies