Po útoku v Londýne a blížiacim sa samitom EÚ, Taliansko vyhlásilo stav vysokej pohotovosti

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 07:31 • 2 min
Po útoku v Londýne a blížiacim sa samitom EÚ, Taliansko vyhlásilo stav vysokej pohotovosti

LONDÝN - Bývalý britský premiér David Cameron dnes na Twitteri vyjadril sústrasť nad obeťami útoku v blízkosti britského parlamentu v Londýne, kde zahynuli najmenej štyria ľudia vrátane útočníka a policajta.

slovakia

left justify in out

"V myšlienkach som s rodinami ranených a zabitých. Tí, čo sa snažili zaútočiť na našu demokraciu barbarskými metódami, nikdy nezvíťazia," napísal Cameron na sociálnej sieti.

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk na Twitteri uviedol: "V myšlienkach som s obeťami útoku vo Westminsteri (londýnskej štvrti). Európa stojí pevne po boku Spojeného kráľovstva v jeho zápase proti terorizmu a je pripravená pomôcť."

 

Belgický premiér Charles Michel, ktorý sa dnes už skôr zúčastnil na spomienkových podujatiach pri príležitosti prvého výročia teroristického útoku v Bruseli, vyhlásil: "Súcitíme s tými, čo žialia, a so všetkými, ktorých postihol útok v Londýne. Belgicko stojí pri Spojenom kráľovstve v boji proti terorizmu."

 

Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen sa po londýnskom útoku vyjadril na Twitteri takto: "Som zhrozený zábermi z Londýna. V myšlienkach som s našimi britskými priateľmi." Hlavný vyjednávač Európskej komisie pre brexit Michel Barnier uviedol: "Myslím na Londýnčanov."

 

Talianske ministerstvo vnútra dnes oznámilo, že najvyšší predstavitelia bezpečnosti a tajných služieb sa zídu vo štvrtok v Ríme, aby po útokoch v Londýne "posúdili teroristickú hrozbu"Minister vnútra Marco Minniti po "tragických udalostiach v Londýne" zvolal výbor pre strategické protiteroristické analýzy.

 

Taliansko je v stave vysokej pohotovosti, keďže v piatok 24. marca sa v Ríme zídu na summite lídri členských krajín EÚ. Stretnú sa s pápežom Františkom vo Vatikáne a v sobotu sa zúčastnia na slávnostnom obrade. Talianske úrady očakávajú aj prípadné násilnosti na sobotňajších pochodoch, ktoré pritiahnu tisíce ľudí z dvoch táborov - zástancov aj odporcov EÚ.

 

Španielsky premiér Mariano Rajoy v telegrame zaslanom britskej kolegyni Therese Mayovej odsúdil krvavé útoky v Londýne a vyjadril sústrasť s britským ľudom. "Musíme zostať jednotní proti tomuto druhu hrozieb, ktoré nás zasahujú rovnako a ktoré nepoznajú zábrany," uviedol Rajoy. Solidaritu vyjadril aj Izrael, ktorý od roku 2015 zažíva vlnu palestínskych útokov autami a bodnými aj strelnými zbraňami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies