Po útoku v Kábule vyhlásili štátny smútok, zakázali zhromaždenia

NETKY.SK • 24 Júl 2016, 11:01 • 2 min
Po útoku v Kábule vyhlásili štátny smútok, zakázali zhromaždenia

KÁBUL - Afganský prezident Ašraf Ghaní vyhlásil nadnes deň štátneho smútku v reakcii na sobotňajší samovražedný bombový útok na demonštrácii v Kábule, ktorý si vyžiadal najmenej 80 mŕtvych a 231 zranených.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra súčasne vydalo 10-dňový zákaz akýchkoľvek verejných zhromaždení, informovala agentúra AP.

 

K výbuchu došlo na námestí Deh Mazang v centre Kábulu počas pokojného protestu menšiny Hazárov, na ktorom sa zúčastnilo asi 10.000 ľudí. Zodpovednosť za útok prevzala extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Od činu sa naopak dištancovalo afganské povstalecké hnutie Taliban.

 

"Sľubujem, že vinníci budú čeliť odplate," vyhlásil v sobotňajšom, naživo vysielanom televíznom prejave prezident Ghaní. Súčasne nariadil vytvorenie vyšetrovacej komisie, ktorá má objasniť okolnosti útoku.

 

Afganské ministerstvo vnútra zase s okamžitou platnosťou na 10 dní zakázalo všetky verejné zhromaždenia a demonštrácie.

 

Šiitskí Hazári tvoria asi 22 percent obyvateľov prevažne sunnitského Afganistanu a predstavujú jednu z tamojších najchudobnejších a najzanedbávanejších menšín. V posledných rokoch sa opakovane stávajú terčom útokov v Afganistane i susednom Pakistane.

 

Počas sobotňajšieho protestu v Kábule sa Hazári domáhali zmeny trasy dôležitého regionálneho elektrického vedenia tak, aby prechádzalo cez ich domovskú provinciu Bámiján.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies