Po útoku slzotvorným plynom znova nerokoval kosovský parlament

NETKY.SK • 30 November 2015, 15:02 • 2 min
Po útoku slzotvorným plynom znova nerokoval kosovský parlament

PRIŠTINA - Kosovská opozícia dnes znova útokom slzotvorným plynom prerušila rokovanie parlamentu v Prištine.

slovakia

left justify in out

Ide o ďalší incident v rámci dlhodobého protestu opozície proti dohodám, ktoré vláda nedávno uzatvorila so Srbskom a Čiernou horou. Informovali o tom svetové agentúry.

 

Predseda parlamentu Kadri Veseli nemohol ani dnes otvoriť zasadnutie zákonodarného zboru po tom, ako jeden z poslancov priamo v aule uvoľnil kanister so slzotvorným plynom. Polícia v súvislosti s dnešným incidentom zatkla jedného nemenovaného poslanca, u ktorého sa našli dve nádoby obsahujúce túto látku.

Kosovská opozícia bude brániť všetkým zasadnutiam parlamentu, až pokým sa vláda nevzdá dohody so Srbskom, ktorá garantuje širšie právomoci srbským etnickým komunitám v Kosove, ako aj ďalšej dohody s Čiernou horou - o vymedzení hraníc -, varoval dnes poslanec Glauk Konjufca z hlavného opozičného hnutia Vetevendosje (Sebaurčenie).

 

Kosovská opozícia prerušila v uplynulých troch mesiacoch rokovanie parlamentu pomocou slzotvorného plynu, paprikového spreju, píšťaliek či fliaš s vodou opakovane. Vo väzení sa už nachádzajú dvaja poslanci zo strany Sebaurčenie, na dvoch ďalších polícia vydala zatykač.

 

Vláda premiéra Isu Mustafu opozíciu zasa obviňuje z toho, že sa snaží dostať k moci prostredníctvom použitia násilia.

Kosovský ústavný súd pozastavil dočasne platnosť zmluvy so Srbskom, kým nepreverí, či v súvislosti s ňou nedochádza k porušeniu ústavy. Vláda tiež oznámila, že požiada o medzinárodnú expertízu dohody s Čiernou horou a vymedzení hraníc.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies