Po útoku na Jo Coxovú, obe strany prerušili kampaň pred referendom

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 17:13 • 2 min
Po útoku na Jo Coxovú, obe strany prerušili kampaň pred referendom

LONDÝN - Skupiny z oboch strán dnes prerušili kampaň pred referendom o členstve Británie v EÚ po napadnutí 41-ročnej poslankyne, ktorá utrpela život ohrozujúce zranenia. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Jo Coxovú, poslankyňu opozičnej Labouristickej strany a matku dvoch detí, napadli v jej volebnom obvode v stredoanglickej obci Birstall neďaleko mesta Leeds. Podľa očitého svedka ju páchateľ dvakrát postrelil a keď spadla na zem, naklonil sa nad ňu a strelil ju ešte raz do tváre.

 

"Ktosi ho chcel zadržať, zápasil s ním a on vytiahol nôž, vyzeral ako lovecký nôž, a zo šesť ráz s ním na ňu zaútočil. Ľudia kričali a utekali odtiaľ," citovala BBC očitého svedka. Povedal, že páchateľ "do nej kopal, keď ležala na zemi".

 

Polícia grófstva West Yorshire po príchode na miesto činu zatkla 52-ročného muža, ale podľa agentúry DPA nie je jasné, či išlo o páchateľa.

 

Polícia potvrdila, že napadnutá žena "utrpela vážne zranenia a je v kritickom stave". Podrobnosti o incidente nezverejnila.

 

K útoku došlo týždeň pred referendom o členstve Británie v EÚ. Oba tábory - stúpencov zotrvania aj vystúpenia z únie - prerušili po útoku na poslankyňu svoje kampane.

 

Vodca labouristov Jeremy Corbyn na Twitteri uviedol, že je "absolútne šokovaný správou o útoku" a že celá strana stojí pri Jo Coxovej.

 

Britský premiér David Cameron na Twitteri napísal, že "naše myšlienky a modlitby sú s Jo a jej rodinou". Premiér po útoku zrušil svoje plánované vystúpenie v Gibraltári.

 

Podľa britskej tlačovej agentúry PA sa poslankyňa zamiešala do potýčky medzi dvoma mužmi v Birstalle, ktorý leží 320 kilometrov severne od Londýna.

 

Coxovú zvolili za poslankyňu britského parlamentu len vlani. Presadzovala najmä hľadanie riešenia vojny v Sýrii a kritizovala britskú neochotu viac sa vojensky angažovať v boji proti extrémistom zo skupiny Islamský štát. V ostatnom čase viedla kampaň za zotrvanie Británie v EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies