Po útoku na Charlie Hebdo je dôležitá súdržnosť médií

NETKY.SK • 8 Január 2015, 10:21 • 2 min
Po útoku na Charlie Hebdo je dôležitá súdržnosť médií

BRATISLAVA - Po šokujúcom stredajšom teroristickom útoku na satirický časopis Charlie Hebdo v centre Paríža je dôležitá solidarita novinárov a médií, súdržnosť a odsúdenie takýchto činov s účelom zastrašovania a pomsty.

slovakia

left justify in out

V reakcii na bezprecedentný útok na slobodu a ľudské práva to tvrdí Slovenský výbor Medzinárodného tlačového inštitútu (International Press Institute, IPI). Útok na redakciu časopisu Charlie Hebdo v Paríži nemožno pomenovať "inak ako terorizmus a viacnásobná vražda novinárov a karikaturistov", uvádza sa ďalej v reakcii IPI Slovensko, ktorú agentúre SITA poskytol predseda Správnej rady IPI Slovensko Pavol Múdry.

 

Ako zdôrazňuje IPI Slovensko, "aj vládni činitelia v demokratických krajinách by si práve v takýchto situáciách mali uvedomiť, akú dôležitú úlohu majú média v demokratickej spoločnosti. Akékoľvek spochybňovanie úlohy médií a bezdôvodné, politicky motivované útoky na novinárov a médiá len podporujú a provokujú násilníkov a teroristov k činom, aký sa stal v Paríži". 

 

Trojica mužov napadla v stredu 7. januára doobeda redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo v centre Paríža. Zabili najmenej 12 ľudí a desať ďalších zranili, z toho štyroch kriticky. Medzi mŕtvymi sú aj dvaja policajti, ako aj šéfredaktor Stephane Charbonnier. Muži boli ozbrojení automatickými zbraňami typu Kalašnikov a podľa svedkov počas útoku kričali, že pomstili proroka Mohameda i tradičné "Alah je veľký". Najmladší z troch útočníkov na francúzsky týždenník Charlie Hebdo sa v noci zo stredy na dnes vzdal polícii, po ďalších dvoch naďalej intenzívne pátrajú. V rukách polície skončil 18-ročný Hamyd Mourad, keď zistil, že jeho meno koluje po sociálnych sieťach. Mourad prišiel na policajnú stanicu v meste Charleville-Mézires, asi 230 kilometrov od Paríža pri belgických hraniciach. Starších páchateľov identifikovali ako 34- a 32-ročných bratov Saida a Cherifa Kouachiových. Totožnosť jedného z nich zistili z preukazu totožnosti zanechanom v aute, v ktorom po streľbe ušli z miesta činu. Cherif Kouachi už strávil v roku 2005 vo väzení 18 mesiacov za členstvo v teroristickej bunke. Polícia upozorňuje, že obaja hľadaní sú ozbrojení a nebezpeční. 

 

Charlie Hebdo v minulosti zverejnil viacero vtipov a karikatúr islamistických vodcov, ako aj proroka Mohameda. V novembri 2011 sa už pre obrázok proroka stal terčom útoku zápalnými fľašami. Naposledy sa na konte magazínu na sieti Twitter a Facebook objavila karikatúra vodcu organizácie Islamský štát Abú Bakra al-Bagdádího.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies