Po útokoch z roku 2001 newyorská polícia tajne sledovala vyše 250 mešít

NETKY.SK • 6 September 2011, 18:47 • 2 min
Po útokoch z roku 2001 newyorská polícia tajne sledovala vyše 250 mešít

Po útokoch z roku 2001 newyorská polícia tajne sledovala vyše 250 mešít

slovakia

left justify in out

img

Newyorská polícia (NYPD) zozbierala po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 spravodajské informácie o viac ako 250 mešitách a moslimských študentských skupinách v New Yorku a okolí.
      O tajných interných dokumentoch a vyjadreniach nemenovaných pracovníkov polície dnes informovala tlačová agentúra AP. Dokumenty ukazujú, ako sa v uplynulom desaťročí kvôli pátraniu po teroristoch dostalo pod drobnohľad množstvo ľudí, ktorí žili svoj každodenný život.
      Zisťovanie AP minulý mesiac odhalilo, že tajná policajná skupina, známa ako "demografická jednotka", poslala tímy policajtov v civile medzi ľudí v moslimských komunitách, aby do nich prenikli. Nedávno odhalené dokumenty sú prvé, na základe ktorých sa dá toto úsilie vyjadriť v číslach.
      Od útokov z roku 2001 newyorská polícia vytvorila jednu z najdravejších vnútroštátnych spravodajských agentúr, ktorá pôsobila značne nad rámec mesta a mala zoznam záujmových osôb.
      NYPD túto činnosť vykonávala pomocou federálnych finančných prostriedkov a na základe nezvyčajne blízkeho vzťahu s Ústrednou spravodajskou službou (CIA) v čase, keď boli neostré hranice medzi vnútroštátnym a zahraničným zbieraním spravodajských informácií.
      Po identifikácii viac ako 250 mešít a skupín policajné zložky zisťovali "etnickú orientáciu, vodcov a spojenia skupiny", vyplýva z dokumentov z roku 2006.
      Polícia tiež používala informátorov a policajtov v utajení, aby vybrala mešity, ktoré bude potrebné väčšmi preverovať. Na základe týchto informácií policajti vyšpecifikovali 53 záujmových mešít a nasadili tam informátorov a tajných príslušníkov.
      Mnohé z týchto mešít sa dostali do programu kvôli podozreniam z kriminálnej aktivity - ako je pašovanie ľudí z iných štátov do USA, financovanie palestínskej skupiny Hamas alebo pranie špinavých peňazí.
      Iné mešity boli identifikované na základe vzťahov s vyznávačmi salafizmu - moslimského hnutia tvrdej línie - presadzujúceho prísnu verziu islamského práva. Niektoré mešity vyšpecifikovali kvôli "rétorike", ďalšie dôvody boli menej jasné.
      Napríklad dve mešity vybrali do sledovacieho programu kvôli tomu, že mali vzťahy k tisícročnej egyptskej mešite al-Azhar, ktorá je poprednou islamskou vzdelávacou inštitúciou v sunnitskom moslimskom svete.
      Al-Azhar bola jednou z prvých náboženských inštitúcií, ktoré odsúdili teroristické útoky z roku 2001. Karen Hughesová, blízka poradkyňa bývalého amerického prezidenta Georgea W. Busha, navštívila egyptskú mešitu v roku 2005 a ocenila jej odvahu.
      Al-Azhar bola tiež v roku 2009 sponzorom prejavu amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorým podával ruku moslimskému svetu, pripomenula AP.
      Polícia identifikovala 263 "horúcich miest" v metropole New York, vyplýva z dokumentov. Išlo o rôzne miesta - od takých, kde sa predávali nezdanené cigarety a bolo počuť plamenné reči, až po miesta s menej zjavnými kriminálnymi väzbami.
      Pod drobnohľadom polície bolo tiež sedem moslimských študentských asociácií. Definovali ich ako skupinu univerzitných študentov upriamených na islam, vrátane náboženských a politických aktivít, v niektorých prípadoch aj radikalizácie.
      Hovorcovia NYPD sa hneď nevyjadrili k žiadosti o stanovisko - v USA je dnes štátny sviatok, Labor Day. Biely dom sa vyhol vyjadreniu o tajnom programe NYPD, ale ocenil úsilie newyorskej polície pri potláčaní terorizmu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies