Po útokoch v Paríži posilnili vo Francúzsku bezpečnosť jadrových elektrární

NETKY.SK • 24 November 2015, 12:13 • 2 min
Po útokoch v Paríži posilnili vo Francúzsku bezpečnosť jadrových elektrární

PARÍŽ - Francúzska spoločnosť Électricité de France (EDF) posilnila bezpečnosť jadrových elektrární, ktoré prevádzkuje vo Francúzsku. Stalo sa tak v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis z 13. novembra, pri ktorých prišlo o život 130 ľudí a ďalších vyše 350 utrpelo zranenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

EDF prevádzkuje vo Francúzsku 58 atómových reaktorov v 19 jadrových elektrárňach. V tomto type elektrární sa vyrobia približne tri štvrtiny elektrickej energie spotrebovanej vo Francúzsku.

 

Generálny riaditeľ EDF Jean-Bernard Levy dnes vo vysielaní televízie France 2 uviedol, že vo všetkých atómových elektrárňach prevádzkovaných EDF platí stav mimoriadnej ostražitosti.

 

Levy pripomenul, že maximálna ostražitosť platí v nukleárnych elektrárňach vo Francúzsku už od januárových útokov v Paríži a okolí, pri ktorých islamistickí radikáli zabili 17 ľudí vrátane členov redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo a zákazníkov obchodu s kóšer tovarom.

 

Levy spresnil, že EDF robí sústavnú kontrolu zamestnancov jadrových elektrární, a to interných aj externých, ako aj uchádzačov o zamestnanie, pričom sa skúmajú aj ich rodinné pomery a okruh známych. Dodal, že vlani takto preverili 43.000 zamestnancov. Doplnil, že u zmluvných zamestnancov sa takéto hĺbkové kontroly konajú raz ročne, u stálych zamestnancov najmenej raz za tri roky. Okrem toho existuje aj mechanizmus systematickej kontroly, pomocou ktorej je možné zachytiť atypické prejavy správania a konania zamestnancov.

 

EDF však podľa Levyho nemá prístup k spisom typu S, ktoré francúzske tajné služby vedú na osoby podozrivé z radikalizácie alebo sympatií k islamizmu.

 

Takto sledovaných osôb je vo Francúzsku okolo 10.000. Podľa magazínu Le Journal du dimanche (JDD) sa fenomén radikalizácie týka aj zamestnancov atómových elektrární EDF. Magazín citoval nemenovaného vládneho úradníka, podľa ktorého z tohto dôvodu dostáva výpoveď - v priemere - každý týždeň jeden zamestnanec jadrovej elektrárne vo Francúzsku.

 

Advokát Sylvain Niel v tejto súvislosti pre France 2 uviedol, že z pohľadu pracovného práva náboženská radikalizácia nesmie byť motívom na prepustenie zo zamestnania, a to ani v prípade, že je na dotyčnú osobu tajnou službou DGSI vedený spis typu S.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona