Po útokoch na vojakov v Kanade vzrástli protimoslimské incidenty

NETKY.SK • 31 Október 2014, 07:41 • 2 min
Po útokoch na vojakov v Kanade vzrástli protimoslimské incidenty

OTTAWA - Správy o obťažovaní moslimov v Kanade vzrástli po útokoch z minulého týždňa, pri ktorých zabili dvoch vojakov páchatelia podľa úradov inšpirovaní militantnou skupinou Islamský štát. S odvolaním sa na moslimské skupiny o tom vo štvrtok informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Národná rada kanadských moslimov uviedla, že eviduje desaťnásobný nárast správ o obťažovaní, ako je rasové osočovanie v autobusoch verejnej dopravy, odkazy zanechané na predných sklách vozidiel či šikanovanie v školách.
      

"Objavili sa určité veľmi pozitívne známky, ktoré sme zaregistrovali, vo forme výziev na podporu a príkladov ľudí odmietajúcich fanatizmus," uviedla koordinátorka rady pre ľudské práva Amy Awadová. "Došlo však tiež k veľkému nárastu sťažností."

 

Podľa jej slov obvykle prichádza za týždeň približne päť správ o protimoslimských incidentoch v Kanade. "To sa zvýšilo asi desaťnásobne: v posledných niekoľkých dňoch nastal skutočne prudký nárast," dodala. Obavy z domáceho extrémizmu sa v Kanade zvýšili po tom, ako útočník 22. októbra v Ottawe zastrelil vojaka a vtrhol do budovy parlamentu. Dva dni predtým ďalší páchateľ zrazil pri Montreale dvoch vojakov, jeden z nich zraneniam podľahol.
      

Tieto útoky, ku ktorým došlo v čase, keď Kanada vyslala vojenské lietadlá na Blízky východ, kde sa zúčastňujú na náletoch proti bojovníkom Islamského štátu, viaceré kanadské moslimské skupiny v Ottawe okamžite odsúdili. Aj niekoľko popredných kanadských politikov vyzvalo občanov, aby na moslimov neútočili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies