Po útokoch na Sinaji izraelsko-palestínske rokovania odložili

NETKY.SK • 26 Október 2014, 16:14 • 2 min
Po útokoch na Sinaji izraelsko-palestínske rokovania odložili

KÁHIRA - Egypt v nedeľu oznámil, že odkladá rokovania v Káhire o prímerí po konflikte v Gaze. Stalo sa tak po útokoch militantov na Sinaji, po ktorých Káhira zatvorila hranice s palestínskou enklávou.

slovakia

left justify in out

Dva útoky na Sinajskom polostrove, ktorý hraničí s Pásmom Gazy, si v piatok vyžiadali životy 33 egyptských vojakov, čo predstavuje najkrvavejšiu udalosť svojho druhu v Egypte za posledné desaťročia. Zmieniac vyhlásenie výnimočného stavu v hraničnej oblasti medzi Egyptom a Gazou a piatkové zatvorenie hraničného priechodu Rafah vysokopostavený egyptský diplomat povedal, že nepriame rokovania medzi Izraelom a palestínskymi frakciami budúci týždeň pokračovať nebudú. Nový dátum rozhovorov zatiaľ stanovený nebol.

 

Rokovania boli zamerané na zachovanie prímeria platného od 26. augusta, ktoré ukončilo päťtýždňovú vojnu v Gaze, ako aj na otvorenie hraníc územia blokovaného Egyptom a Izraelom. Prímerie zatiaľ funguje. Uvoľnenie hraničných obmedzení je kľúčové pre rekonštrukciu desaťtisícov domov v pásme, ktoré boli poškodené bojmi medzi izraelskou armádou a palestínskymi militantmi.

 

K piatkovým útokom na egyptskom Sinaji sa zatiaľ nik neprihlásil. V minulosti však podobné akcie proti egyptským bezpečnostným silám podnikala najaktívnejšia militantná skupina v krajine Ansár Bajt al-Makdis (Pomocníci Jeruzalema). Egypt viní palestínske hnutie Hamás z napomáhania islamistom na Sinaji.

(SITA, ep),201410260151



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies