Po útokoch Islamského štátu horia v Líbyi nádrže v ropných prístavoch

NETKY.SK • 7 Január 2016, 09:32 • 2 min
Po útokoch Islamského štátu horia v Líbyi nádrže v ropných prístavoch

BENGHÁZÍ - Tri dni útokov Islamského štátu na najväčšie líbyjské ropné terminály vyústili v ich požiare, ktoré sa podľa agentúry Reuters rozšírili na päť veľkých nádrží na skladovanie ropy.

slovakia

left justify in out

Podľa pracovníkov ropného priemyslu na východe Líbye obsahuje každá z uvedených nádrží odhadom 420.000-460.000 barelov ropy. Hovorca Ochrany ropných zariadení povedal, že ich organizácia má ešte stále pod kontrolou susediace prístavy as-Sidr a Ras Lánúf, v ktorých prišlo o život najmenej deväť strážcov a vyše 40 ďalších pri ich obrane utrpelo v pondelok a utorok zranenia.

 

Hovorca spresnil, že z miesta boja odniesli telá 30 zabitých bojovníkov Islamského štátu a ukoristili od militantov dva vojenské tanky a ďalšie dopravné prostriedky. Podľa jeho slov mali strážcovia leteckú podporu zo strany síl verných Všeobecnému národnému kongresu - teda vláde so sídlom v Tripolise, odkedy sa medzinárodne uznaná vláda presunula v roku 2014 do mesta Bajdá na východe Líbye.

 

Požiarnici sa pokúšajú dostať pod kontrolu štyri požiare v ropnom prístave as-Sidr a jeden v Ras Lánúfe. Dva z nich vznikli z ostreľovania Islamským štátom a následne sa rozšírili na tri ďalšie, priblížil hovorca Ochrany ropných zariadení. As-Sidr a Ras Lánúf ležia medzi mestom Syrta, ktoré je v rukách Islamského štátu, a východolíbyjským mestom Benghází. Oba prístavy sú už vyše roka uzavreté.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies