Po USA chcú ponechať jednotky v Afganistane dlhšie aj ďalšie krajiny NATO

NETKY.SK • 20 Október 2015, 11:02 • 2 min
Po USA chcú ponechať jednotky v Afganistane dlhšie aj ďalšie krajiny NATO

BRUSEL - Nemecko, Taliansko a Turecko plánujú ponechať svoje jednotky nasadené v Afganistane pod taktovkou NATO aj po stanovenom termíne na ich stiahnutie. Potvrdili to dnes vyšší úradníci Severoatlantickej aliancie v jej bruselskom sídle, uviedla tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie uvedených členských krajín aliancie nasleduje po tom, ako Spojené štáty oznámili, že zachovajú svoju vojenskú prítomnosť v Afganistane, aj keď v trocha obmedzenom počte, aj po roku 2016. Túto správu minulý týždeň (15.10.) privítal aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý naznačil, že aj aliancia v najbližších týždňoch prijme "kľúčové rozhodnutia" o rozsahu svojej misie v Afganistane.

 

Veliteľ síl NATO v Európe generál Philip Breedlove v tejto súvislosti uviedol, že dostal uistenie, že krajiny NATO budú pokračovať vo svojej misii spolu s približne 10.000 americkými vojakmi.

 

Diskusie o presnom počte jednotiek jednotlivých krajín, ktoré zostanú v Afganistane aj po roku 2016, stále pokračujú, podľa Breedlova však o najväčších prispievateľoch nie sú žiadne pochybnosti.

 

Breedlove odmietol spresniť konkrétne členské krajiny, ďalšie zdroje z prostredia NATO však potvrdili, že Nemecko, Turecko a Taliansko sú ochotné ponechať v Afganistane vojenské jednotky na súčasnej úrovni.

 

Podľa najnovších údajov aliancie má Nemecko v rámci operácie pod taktovkou NATO s názvom "Rozhodná podpora" v Afganistane okolo 850 vojakov, nasleduje Taliansko so 760 vojakmi a Turecko, ktoré vyslalo 500 vojakov.

 

Na rozdiel od USA Severoatlantická aliancia nestanovila konečný termín na ukončenie misie "Rozhodná podpora", na ktorej sa v súčasnosti zúčastňuje 6000 vojakov zo 40 krajín - z členských krajín NATO a ich spojencov.

 

Oficiálne rozhodnutie aliancie sa v tejto veci očakáva na nadchádzajúcom zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO, ktoré sa uskutoční začiatkom decembra v Bruseli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies