Po upálení pilota vyslali do Sýrie desiatky lietadiel

NETKY.SK • 6 Február 2015, 07:50 • 2 min
Po upálení pilota vyslali do Sýrie desiatky lietadiel

AMMÁN/WASHINGTON - Jordánske vzdušné sily vo štvrtok zaútočili proti skupine Islamský štát (IŠ) v Sýrii, pričom sa zamerali na muničné sklady a výcvikové tábory extrémistov na východe krajiny.

slovakia

left justify in out

Podľa zverejneného vyhlásenia v oblasti zasahovalo niekoľko desiatok jordánskych lietadiel, čo bolo podľa vyjadrenia ministra zahraničných vecí kráľovstva Násira Džúdu pre americkú stanicu CNN iba "začiatkom odplaty" po tom, ako IŠ popravil zadržiavaného Jordánca. Videozábery upálenia vojenského pilota Muáda al-Kasásbu v utorok šokovali obyvateľov Jordánska, ktoré podľa ministra použije proti militantným extrémistom všetky dostupné prostriedky.

 

Nemenovaný zdroj z prostredia bezpečnostných síl pre agentúru Reuters uviedol, že terče štvrtkových náletov sa nachádzali v sýrskej provincii Dajr az-Zaur a blízko mesta Rakka považovaného za hlavnú baštu IŠ. Jordánska štátna televízia odvysielala zábery štartujúcich lietadiel a ľudí píšucich verše z Koránu a slogany namierené proti IŠ na bomby, ktoré boli zrejme použité pri zásahu. Stroje pri návrate preleteli ponad mesto, z ktorého upálený pilot pochádzal a kde pozostalých počas dňa navštívil jordánsky kráľ Abdalláh II. Al-Kasásbu zajali extrémisti v decembri po zrútení jeho lietadla v Sýrii a chceli ho vymeniť za irackú teroristku Sádžidu ar-Rišávíovú väznenú v Jordánsku. Tú niekoľko hodín po zverejnení záberov upálenia popravili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies