Po únoscoch ani unesených cudzinoch niet zatiaľ stopy

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 18:13 • 2 min
Po únoscoch ani unesených cudzinoch niet zatiaľ stopy

VIEDEŇ/PRAHA - Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann po dnešnom zasadaní vládneho kabinetu vo Viedni potvrdil, podobne ako predtým šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz, že zatiaľ sa nepodarilo nadviazať ani priamy, ani nepriamy kontakt s občanom alpskej republiky.

slovakia

left justify in out

Nezvestný Rakúšan sa v spoločnosti ďalších ôsmich cudzincov, vrátane jedného občana ČR, stal v Líbyi obeťou únosu, a to pravdepodobne ozbrojencov z tamojšej organizácie tzv. Islamského štátu. Ďalších sedem unesených pochádza z Bangladéša, Filipín a Sudánu.
     

Werner Faymann súčasne zdôraznil, že Rakúsko zatiaľ nedostalo žiadnu žiadosť o zaplatenie výkupného.
     

Podľa jeho slov robí rakúska strana maximum pre to, aby uneseným pomohla, vládny kabinet však hovoril s netajeným znepokojením.
     

Vo Viedni funguje krízový štáb, avšak viac informácií by rakúska vláda vo veci zatiaľ nechcela zverejňovať.
     

Vicekancelár Reinhold Mitterlehner hovoril o koordinovanom a zhodne prijatom postupe a vyjadril nádej, že do Viedne dorazia pozitívne správy, aj keď tomu zatiaľ nič nenasvedčuje.
     

Český premiér Bohuslav Sobotka považuje prípad z Líbye aj za výstrahu. Ľudia by podľa jeho slov nemali cestovať do tejto krajiny a iných nestabilných oblastí. Predseda vlády ČR apeloval na zodpovednosť krajanov a zdôraznil, že by mali rešpektovať odporúčania rezortu zahraničných vecí, týkajúcich sa regiónov, do ktorých nie je vhodné cestovať, pretože tam jestvuje nebezpečenstvo únosu alebo smrti.
     

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek vo vysielaní spravodajskej televízie ČT24 podčiarkol, že Praha nemá v krajine akou je v súčasnosti Líbya prakticky ani partnera, od ktorého môže očakávať zodpovedné odpovede na položené otázky alebo spoluprácu vo veci. Česká diplomacia robí však maximum pre zistenie detailov a nadviazanie potrebných kontaktov, vrátane vyslania dvoch pracovníkov do oblasti.
     

Na margo identity uneseného Čecha minister povedal, že jeho príbuzní si neželajú byť konfrontovaní v tejto situácii s médiami a preto o jeho totožnosti nebude hovoriť. Nevylúčil však pravdivosť informácií médií, podľa ktorých pracoval muž ako koordinátor cateringu v rakúskej firme v Líbyi. Súčasne potvrdil, že muž poznal situáciu v tejto krajine, do ktorej cestoval pravidelne.
     

Jeden z rakúskych expertov na terorizmus Peter Neumann predpokladá, že únoscom ide v danom prípade o výkupné. Podľa jeho slov pre verejnoprávnu televíziu ORF totiž ďalšie dva možné motívy neprichádzajú v danom prípade veľmi do úvahy, a to výmena zajatcov alebo akcia propagandistického charakteru, ktorá v prípade Rakúšana má podstatne nižšiu hodnotu ako napríklad v prípade Američana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies