Po uniknutí kyseliny dusičnej nebolo ovzdušie zamorené

NETKY.SK • 5 Apríl 2012, 07:08 • 2 min
Po uniknutí kyseliny dusičnej nebolo ovzdušie zamorené

Po uniknutí kyseliny dusičnej nebolo ovzdušie zamorené - Slovensko Kontrolné chemické laboratórium (KCHL) Nitra nenameralo po uniknutí kyseliny dusičnej a následnom požiari v Trnave znečistenie ovzdušia. TASR informoval zastupujúci hovorca Krajského riadi

slovakia

left justify in out

img

Kontrolné chemické laboratórium (KCHL) Nitra nenameralo po uniknutí kyseliny dusičnej a následnom požiari v Trnave znečistenie ovzdušia. TASR informoval zastupujúci hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Marián Hruška.
      "Išlo o požiar osobného motorového vozidla, z ktorého unikala kyselina dusičná. Na mieste udalosti zasahovalo 11 príslušníkov HaZZ s technikou a dostavil sa aj riadiaci dôstojník Okresného riaditeľstva HaZZ v Trnave, ktorý prevzal velenie zásahu, boli prítomní aj viacerí vedúci pracovníci HaZZ," uviedol Hruška s tým, že následným prieskumom zistili, že vo vozidle sa prepravovalo 240 kg kyseliny dusičnej (HNO3) v 60-percentnej koncentrácii.
      Podľa hovorcu v čase príjazdu prvej hasičskej jednotky na miesto udalosti bolo osobné vozidlo v plameňoch, z tohto dôvodu veliteľ zásahu prostredníctvom operačného strediska zisťoval všetky dostupné informácie o uvedenej nebezpečnej látke. "Z dôvodu možného zamorenia ovzdušia okolie havárie bolo uzavreté. Železničná stanica bola evakuovaná, vlaková doprava bola zastavená. Zložky Policajného zboru (PZ) SR riadili dopravu a odkláňali ju na iné smery," priblížil. Dodal, že na miesto udalosti si veliteľ zásahu vyžiadal piesok, ktorý v objeme päť m3 použili na zachytávanie a hasenie unikajúcej nebezpečnej látky, taktiež na miesto udalosti vyžiadal veliteľ zásahu vápenný hydrát na neutralizáciu uniknutej nebezpečnej látky.
      Na základe výsledkov merania KCHL sa obnovila v Trnave železničná doprava a po ukončení zásahu príslušníkov HaZZ aj cestná doprava. Pre veľké nebezpečenstvo úniku nebezpečných látok príslušníci počas celej doby zasahovali v ochranných plynotesných protichemických oblekoch a autonómnych dýchacích prístrojoch, príslušníci PZ SR používali ochranné rúška, ktoré poskytla prítomná zdravotná záchranná služba.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies