Po úmrtiach ľudí vyhlásili v Austrálii vojnu žralokom

NETKY.SK • 10 December 2013, 10:22 • 2 min
Po úmrtiach ľudí vyhlásili v Austrálii vojnu žralokom

SYDNEY - Žraloky, ktoré vidieť v blízkostí obľúbených pláží na západnom pobreží Austrálie, budú úrady loviť a zabíjať. Informovali o tom dnes predstavitelia krajiny, na ktorých sa odvolávala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Využívať sa budú aj nastražené háky, pripevnené ku dnu oceánu, na ktoré sa veľké ryby zachytia. Opatrenia sú reakciou na 11 úmrtí za posledných desať rokov. "Prvoradá musí byť bezpečnosť ľudského života a návštevníkov pláží," vyhlásil premiér štátu Západná Austrália Colin Barnett v parlamente, keď oznamoval koniec ochrany veľkého žraloka modrého.

"Tieto nové iniciatívy sú najdôležitejšie v celej škále opatrení, ktoré už vláda štátu zaviedla na ochranu návštevníkov pláží, ako napríklad zvýšený letecký prieskum, strážne hliadky pláží, značkovanie žralokov a experiment so žraločou ohradou na juhozápade," dodal premiér Barnett.

Posun k takzvanej "proaktívnej" a "útočnejšej" stratégii, zameranej na zníženie nebezpečenstva, nastal po minulomesačnej smrti 35-ročného surfistu Chrisa Boyda neďaleko jeho domu v mestečku Margaret River.

K predchádzajúcemu útoku žraloka došlo v októbri, keď profesionálneho lovca ustríc Grega Pickeringa napadol žralok a potrebná bola desaťhodinová operácia hryzných rán na jeho hlave a krku.

V Austrálii dôjde ročne priemerne k jednému úmrtiu po napadnutí žralokom. Celosvetový priemer je päť úmrtí ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies