Po uliciach Dúbravky sa v týchto dňoch môžu pohybovať diviaky, ak ich stretnete nedívajte sa im do očí

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 13:54 • 2 min
Po uliciach Dúbravky sa v týchto dňoch môžu pohybovať diviaky, ak ich stretnete nedívajte sa im do očí

BRATISLAVA - Človek by mal pri stretnutí s divou zverou zachovať pokoj. Treba jej ukázať rešpekt, priame pozeranie do očí môže brať ako výzvu, poľovník v takejto situácii nevylučuje útok.

slovakia

left justify in out

Rady sú adresované najmä obyvateľom bratislavskej Dúbravky, po jej uliciach sa v týchto dňoch pohybujú diviaky. Zver odporúča neplašiť. "Netreba sa jej pozerať do očí, je dôležité hľadieť periférne mimo a chrbtom pomaly cúvať preč," povedal pre TASR Eduard Pokorný zo Slovenského poľovníckeho zväzu (SPZ). Agresia je podľa neho obvyklá najmä u samice s mláďatami či u samca v dobe párenia. Samice majú mladé práve v tomto období. Poľovníci preto radia byť opatrnejší najmä počas prechádzok či športovaní v lese.

 

Ak už divá zver človeka napadla, treba si ľahnúť na zem do skrčenej polohy. "Dôležité je chrániť si hlavu a krk a neklásť odpor. Ak je to možné, treba silno kričať a volať o pomoc. Po útoku treba okamžite vyhľadať lekársku pomoc," uviedol Pokorný.

 

Stretnutie s divou zverou ťažko zvládajú najmä matky a deti, podľa poľovníka reagujú emotívne a v strachu. Deti treba už odmalička viesť k rešpektovaniu voľne žijúcich zvierat v prírode. Učiť ich opatrnosti v lese považuje Pokorný za správne rozhodnutie.

 

Pohyb diviakov po niektorých uliciach bratislavskej Dúbravky poľovník nepovažuje za neobvyklý. Ide o mestskú časť v blízkosti lesa. "Mestá sa rozširujú do lokalít, ktoré doteraz patrilo iba zveri a narúša ich životné prostredie, za takýchto podmienok môže strácať svoju prirodzenú plachosť," vysvetlil Pokorný.

 

Výskyt voľne žijúcej zveri v uliciach treba nahlásiť mestskej či štátnej polícii, tá osloví poľovníkov. Políciu treba kontaktovať aj v prípade poranenej či uhynutej zveri, najmä po kolízii s autami. Pohyb diviakov v Dúbravke nahlásili v týchto dňoch najmä na uliciach Pri kríži a Ožvoldíkova, pri obchode Homolova či na ihrisku Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej na ulici Karola Adlera.

 

Mestská časť upozornila ľudí, aby svoje psy nevenčili bez vôdzky. Prirodzený pud ich totiž núti prenasledovať zver, čím ju môže vyprovokovať k útoku. Diviaky sú do prvého júla hájené, čo znamená, že sa nesmú strieľať, lebo chránia svoje mladé.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies