Po ukončení fakturácie zverejnia, koľko stála konferencia NATO

NETKY.SK • 21 September 2010, 13:06 • 2 min
Po ukončení fakturácie zverejnia, koľko stála konferencia NATO

Po ukončení fakturácie zverejnia, koľko stála konferencia NATO

slovakia

left justify in out

img

Konferencia Vojenského výboru NATO, ktorá sa na Slovensku konala historicky prvýkrát, bola hradená z rozpočtu Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR. Koľko stála, zatiaľ nie je známe.
      "S prihliadnutím na veľkosť tejto aktivity potrebujeme dostatok času na to, aby sme účtovne uzavreli a vyčíslili všetky náklady na konferenciu Vojenského výboru NATO. Ukončenie fakturácie za prenájom priestorov a všetkých služieb môže trvať niekoľko týždňov, potom zverejníme celkové náklady a počty osôb, ktoré na príprave a realizácii participovali," uviedol dnes pre TASR hovorca OS SR Milan Vanga. "Taktiež treba poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii tohto výnimočného stretnutia, ktoré účastníci konferencie hodnotili veľmi vysoko," dodal.
      Stretnutie najvyššieho vojenského velenia, ktoré sa vo Vysokých Tatrách uskutočnilo v dňoch 17. - 19. septembra, možno nepochybne označiť za vojenskú udalosť roka, keďže podujatie tohto druhu sa bude na Slovensku najbližšie konať o 28 rokov.
      Cieľom rokovaní bolo diskutovať o najdôležitejších otázkach operácií pod vedením NATO, o vojenských aspektoch Novej strategickej koncepcie aliancie, reforme veliteľskej štruktúry NATO a budovaní spôsobilostí v zdrojovo nepriaznivom prostredí.
      Pre náčelníkov obrany členských krajín aliancie a ďalších zahraničných delegátov bol pripravený okrem oficiálnych rokovaní aj sprievodný program s cieľom prezentovať Slovenskú republiku a jej cestovný ruch. Jeho súčasťou bolo sadenie borovíc do "Lesíka NATO" v Hornom Smokovci, návšteva Spišského hradu, Levoče, Červeného Kláštora, observatória na Lomnickom štíte, splavovanie Dunajca či pasovanie za goralov.
       Najvyšší vojenský orgán Severoatlantickej aliancie - Vojenský výbor NATO je zložený z náčelníkov obrany všetkých 28 členských krajín. Ako skupina sa stretávajú najmenej trikrát do roka. Predsedu Vojenského výboru NATO volia náčelníci obrany členských krajín NATO spravidla na trojročné obdobie. Reprezentuje ich stanoviská na konsenzuálnom základe ako hlavný vojenský poradca generálneho tajomníka, Severoatlantickej rady a ďalších dôležitých súčastí v rámci NATO. Vojenský výbor predstavuje významný zdroj odborných vedomostí a skúseností, rozhoduje o vojenských postupoch, stratégiách a plánoch týkajúcich sa celej aliancie, je kľúčovým nástrojom NATO v oblasti navrhovania a prijímania rozhodnutí.
      Najbližšie výjazdové stretnutie výboru sa uskutoční v septembri 2011 v španielskej Seville.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies