Po týždňoch bojov v Jemene pristálo prvé lietadlo s lekárskou pomocou

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 10:24 • 2 min
Po týždňoch bojov v Jemene pristálo prvé lietadlo s lekárskou pomocou

DUBAJ - Lietadlo so 16 tonami liekov a zdravotných pomôcok pristálo dnes v jemenskom hlavnom meste Saná, informoval Medzinárodný výbor Červeného kríža. Ide o prvú dodávku zdravotnej pomoci dopravenú do Saná po týždňoch ťažkých bojov, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vedúci operácií MVČK na Blízkom východe Robert Mardini vo svojom mikroblogu na sieti Twitter uviedol, že lietadlo doviezlo do Jemenu lieky, obväzy a vybavenie na chirurgické zákroky. MVČK už minulú sobotu vyzval na 24-hodinovú humanitárnu pauzu v konflikte, ktorá by umožnila, aby sa pomoc dostala k ľuďom odrezaným leteckými útokmi a zachránili sa tak životy zranených.

 

Viaceré humanitárne organizácie upozornili, že boje medzi znepriatelenými stranami a blokáda prístavov zo strany koalície na čele so Saudskou Arábiou, ktorá podporuje prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, spôsobujú ďalšie prehlbovanie humanitárnej katastrofy v Jemene.

Prvá loď so zásielkou liekov a zdravotného materiálu, ako aj so skupinou lekárov na palube dorazila do jemenského prístavu Aden v stredu. Zhruba v rovnakom čase sa jemenskej pobočke Červeného kríža podarilo vyslať zásielku liekov do dvoch nemocníc na severe a v strednej časti Jemenu. Pripravuje sa aj zásielka pre štyri zdravotnícke zariadenia na juhu krajiny, kde sa momentálne odohrávajú najprudšie boje.

 

V Jemene sa rozpútal konflikt, v ktorom proti sebe stoja miestni šiiti, podporovaní časťou armády a Iránom, a na druhej strane stoja jednotky verné prezidentovi Hádímu. Nedávno sa do bojov na Hádího strane zapojila Saudská Arábia a niekoľko ďalších arabských krajín, ktoré podnikajú nálety na pozície šiitov.

Z chaosu v Jemene ťažia teroristi zo siete al-Káida, ktorým sa tento týždeň podarilo čiastočne obsadiť prístav Mukallá. Podľa najnovších správ agentúry AP sa tam však presunuli kmeňové oddiely, ktoré sa z mesta pokúsia al-Káidu vytlačiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies