Po Turecku navrhla EK vízovú liberalizáciu aj pre Kosovo

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 16:08 • 2 min
Po Turecku navrhla EK vízovú liberalizáciu aj pre Kosovo

BRUSEL - Európska komisia (EK) navrhla dnes čiastočnú vízovú liberalizáciu pre občanov Kosova.

slovakia

left justify in out

Komisia odporučila Európskemu parlamentu a Rade EÚ, aby odhlasovali návrh, podľa ktorého budú môcť Kosovčania s biometrickými pasmi stráviť v schengenskom priestore 90 dní bez udelených víz. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

"Kosovo urobilo veľký pokrok," povedal dnes novinárom komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos. Vyjadril nádej, že vlády a Európsky parlament daný návrh odsúhlasia čo najskôr.

 

Kosovo s 1,8 milióna obyvateľov patrí spolu s Tureckom, Ukrajinou a Gruzínskom do aktuálnej vlny krajín susediacich s európskym blokom, ktoré prechádzajú procesom pridania na zoznam štátov, ktorých občania nebudú musieť pred vstupom do Európskej únie žiadať o udelenie víz.

 

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová sa vo štvrtok stretne s kosovskými predstaviteľmi a vystúpi s prejavom v tamojšom parlamente, informovala v dnešnom vyhlásení EK.

 

Podobný návrh na vízovú liberalizáciu už dnes EK predložila aj ohľadne občanov Turecka. Liberalizácia víz sa týka iba krátkodobých, najviac trojmesačných pobytov v EÚ, ktorých účelom je turistika alebo rodinné či pracovné stretnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona