Po tornáde v USA našli záchranári pod troskami 100 živých ľudí

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 08:44 • 2 min
Po tornáde v USA našli záchranári pod troskami 100 živých ľudí

OKLAHOMA - Americkí záchranári vytiahli vyše 100 živých ľudí z trosiek domov, škôl a nemocnice na predmestí Oklahoma City, ktoré v pondelok popoludní zasiahlo obrovské ničivé tornádo. Úrady v štáte Oklahoma znížili počet obetí prírodnej pohromy na 24 vrátane deviatich detí. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Tornádo so šírkou tri kilometre sa prehnalo cez predmestie Moore a uväznilo pod sutinami mnoho ľudí. Živel zmietol celé štvrte a rozhádzal vozidlá ako hračky.

Sedem z deviatich detí, ktoré zahynuli, prišlo o život v základnej škole Plaza Towers. Tú zasiahlo tornádo priamo. Mnoho ďalších detí tam však prežilo úplne bez zranení.

"Záchranári doslova zdvíhali celé steny a deti odtiaľ vychádzali von," uviedol seržant oklahomskej polície Jeremy Lewis. "Vyťahovali deti spod škvárobetónových tvárnic a nemali ani škrabanec," dodal.

Búrky s hromami a bleskami dnes spomaľovali prácu záchranárov, ale z trosiek predsa len vytiahli 101 živých ľudí. "Sme absolútne pozitívne naladení v tom, že pod troskami a v úkrytoch sú ešte možno uväznení ďalší ľudia," povedala hovorkyňa oklahomskej diaľničnej polície.

Šťastlivcov, ktorí mohli prežiť, hľadali celú noc pod jasným svetlom bodových reflektorov príslušníci Národnej gardy a hasiči z vyše desiatich hasičských zborov, ako aj záchranári z iných amerických štátov.

Úrady varovali predmestie Moore 16 minút pred tým, ako ho tornádo zasiahlo o 15.01 h miestneho času (22.01 h SELČ), čo je viac než priemerných osem až desať varovných minút.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies