Po ťažkej chorobe zomrel vo veku 79 rokov český režisér Jan Němec

NETKY.SK • 19 Marec 2016, 07:57 • 2 min
Po ťažkej chorobe zomrel vo veku 79 rokov český režisér Jan Němec

PRAHA - Vo veku 79 rokov zomrel v piatok po ťažkej chorobe svetoznámy český režisér, predstaviteľ novej vlny v československej kinematografii, Jan Němec. Oznámil to český spravodajský server iDNES.cz, pre ktorý túto informáciu potvrdila režisérova manželka Iva Ruszeláková.

slovakia

left justify in out

"Neželal si žiadne obrady, žiadne prejavy. Posledná rozlúčka bude v najužšom kruhu rodiny, iba ja a naša dcéra. Kto si na neho chce spomenúť, nech zapáli sviečku," odkázala podľa iDNES.cz Ruszeláková verejnosti.

 

Člena slávnej generácie 60. rokov v československej kinematografii Jana Němca, ktorý bol autorom významných filmov Mučedníci lásky, Démanty noci alebo O slavnosti a hostech, označovali za nebrúsený diamant svojej generácie. Tvoril po boku režisérov Miloša Formana či Věry Chytilovej a stal sa prvým majstrom hudobných klipov, ktoré točil aj po návrate z emigrácie v roku 1989, píše iDNES.cz.

 

Prvý zákaz nakrúcať dostal v roku 1966. Začal pracovať pre televíziu, kde so svojou vtedajšou partnerkou Martou Kubišovou vytváral piesňové recitály. Úplný zákaz tvorby dostal po invázii vojsk v roku 1968. Němec poskytol zábery ruských tankov, ktoré vtedy obleteli svet, do západných televízií.

 

Pod nátlakom normalizačných úradov musel v roku 1974 emigrovať. Pracoval vo Francúzsku, Nemecku, Veľkej Británii, Švédsku a Spojených štátoch. Do Čiech sa vrátil po roku 1989. Založil si vlastnú produkčnú spoločnosť, učil na FAMU a pokračoval v režírovaní.

 

Němec sa naposledy verejne angažoval v roku 2014, keď Pražskému hradu osobne vrátil vyznamenanie na protest proti výberu niektorých osobností, ktoré vtedy ocenil prezident ČR Miloš Zeman. Režisér vrátil Medailu za zásluhy II. stupňa, ktorú mu v roku 2002 odovzdal vtedajší prezident ČR Václav Havel.

 

Němcovi prekážalo, že Zeman postavil na jednu úroveň skutočne významné osobnosti s filmovými tvorcami, ktorí nijako neprispeli k československej štátnosti. Zdôraznil pritom, že sa ocenenia zrieka len dočasne a opäť si preň príde, keď bude na Pražskom hrade úradovať iný prezident.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona