Po takmer polročnom pobyte na ISS sa na Zem vrátili traja kozmonauti

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 08:39 • 2 min
Po takmer polročnom pobyte na ISS sa na Zem vrátili traja kozmonauti

MOSKVA - Traja kozmonauti sa po ukončení svojej misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) dnes úspešne vrátili na Zem. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Návratový modul ruskej kozmickej lode Sojuz s Rusmi Alexandrom Samokutajevom, Jelenou Serovovou a Američanom Barrym Wilmorom bezpečne pristál v kazašskej stepi, čím sa skončil ich takmer šesťmesačný pobyt na ISS.

 

Modul zavesený na padákoch dosadol na zem v hustej hmle juhovýchodne od mesta Ďžezkazgan. K modulu aj napriek zlej viditeľnosti dorazili za niekoľko minút podporné tímy a v priebehu polhodiny všetkých troch kozmonautov z kabíny vytiahli.

 

Na ISS momentálne pôsobí trojčlenná posádka, ku ktorej sa 27. marca pridajú ďalší traja kozmonauti, pričom dvaja z nich - Scott Kelly a Michail Kornienko - by na vesmírnej stanici mali stráviť celý rok.

Spojené štáty vlani prerušili spoluprácu s Ruskom vo vesmírnej oblasti vzhľadom na situáciu na Ukrajine. Jedinú výnimku tvorí projekt ISS, ktorý americkí špecialisti považujú za jedinečnú platformu pre vedecké pokusy a pozorovania.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies