Po takmer dvoch mesiacoch končí ďalší šéf NCZI. Zdá sa, že táto stolička je veľmi "horúca"

NETKY.SK • 4 Máj 2021, 13:53 • 2 min
Po takmer dvoch mesiacoch končí ďalší šéf NCZI. Zdá sa, že táto stolička je veľmi "horúca"

BRATISLAVA – Ministerstvo zdravotníctva SR odvolalo z funkcie generálneho riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií Róberta Suju.

slovakia

left justify in out

Informáciu potvrdila hovorkyňa NCZI Veronika Bauch. Novým riaditeľom bude od stredy (5. mája) Pavol Capek, ktorý v centre pôsobí od júla 2020 a doteraz riadil úsek informatizácie a elektronizácie zdravotníctva.

 

Systém registrácie na očkovanie

Róbert Suja bol dočasne poverený riadením inštitútu ešte za bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Dôvodom bolo, že jeho predchodca nedokázal pripraviť funkčný registračný systém na očkovanie. Vo vedení NCZI sa dlho neohrial, keďže sa ho ujal 9. marca a už zajtra ho nahradí ďalší človek.

 

Na dnešnej tlačovej besede o jeho odchode nevedel ani premiér Eduard Heger a ani minister financií Igor Matovič, ktorý pred pár dňami skritizoval svojho kolegu z ministerstva zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, pretože systém NCZI pozval na očkovanie tínedžerov.

 

Prečítajte si tiež: Záujem o očkovanie je nízky, o pár týždňov môžeme zatvoriť očkovacie centrá, hovorí šéf NCZI

 

Ministerstvo je skúpe na "slovo"

Suja ešte včera pritom na tlačovom brífingu vysvetľoval, že systém nezlyhal. Mladým ľuďom pridelil voľné termíny na očkovanie, pretože v očkovacích centrách zvýšili termínyna očkovanie neboli v tom čase registrovaní seniori či chronicky chorí pacienti. Dodal, že približne o mesiac budeme môcť zatvoriť očkovacie centrá. Dôvodom je nízky záujem o očkovanie.

 

Róbert Suja tiež zareagoval na krok rezortu zdravotníctva, ktorí 16 a 17 ročným záujemcom v priebehu piatka odobral termíny na vakcináciu. Povedal, že títo mladí ľudia mali legitímne právo byť očkovaní

 

Ministerstvo odmietlo komentovať dôvody Sujovho odvolania. Uviedlo len, že NCZI čaká reorganizácia krízového riadenia realizácie protipandemických opatrení a očkovania proti ochoreniu COVID-19.

 

„Národné centrum zdravotných informácií sa má stať IT kompetenčným centrom pre rezortné organizácie v oblasti architektúry, dátových štandardov, integrácie a ďalších služieb. V najbližšom období považuje za kľúčové vytvorenie zdravotného komunitného cloudu, ktorý by mal byť základom prevádzky eHealth ako aj ďalších aplikácií NCZI a ostatných rezortných organizácií,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová pre portál Aktuality.sk.

 

Mohlo by vás zaujímať: Matovič hovorí o BLAMÁŽI zo strany rezortu zdravotníctva. Čo ho tak vytočilo?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies