Po Sýrčanovi pátrajú, podľa Focusu malo byť terčom útoku letisko

NETKY.SK • 9 Október 2016, 10:10 • 2 min
Po Sýrčanovi pátrajú, podľa Focusu malo byť terčom útoku letisko

CHEMNITZ - V Nemecku dnes prebieha celoštátne pátranie po 22-ročnom Sýrčanovi podozrivom z plánovania bombového útoku.

slovakia

left justify in out

Policajná akcia sa uskutočňuje deň po tom, čo sa v byte vo východonemeckom meste Chemnitz našli výbušniny, pripomenula tlačová agentúra DPA.

 

Polícia uviedla, že je stále nejasné, či má hľadaný Jaber al-Bakr kontakty s teroristickou skupinou Islamský štát (IS) a či je ozbrojený - preto úrady varovali verejnosť, aby bola opatrená.

 

Polícia sa zároveň odmietla vyjadriť k správe nemeckého magazínu Focus, že terčom útoku malo byť nemecké letisko. V sobotu v neskorších hodinách boli totiž posilnené bezpečnostné opatrenia na berlínskych letiskách Tegel a Schönefeld.

 

V sobotu boli v Chemnitzi, v spolkovej krajine Sasko, zatknutí traja ďalší Sýrčana, údajní komplici hľadaného al-Bakra. Zatýkanie nasledovalo po tom, čo polícia obkľúčila a uzatvorila v meste výškovú obytnú budovu a urobila raziu v jednom z bytov, kde našla ukryté výbušniny.

 

Išlo o niekoľko stoviek gramov "vysoko nestabilných" výbušnín, ktoré experti na zneškodňovanie bômb zničili riadenou explóziou.

 

Nie je jasné, či al-Bakr prišiel do Nemecka ako utečenec. Do krajiny dorazilo v roku 2015 približne 890.000 migrantov a mnohí z nich ušli pred stále prebiehajúcim konfliktom v Sýrii.

 

Nemecko je v stave vysokej pohotovosti, keďže v júli v priebehu jedného týždňa došlo v krajine k dvom teroristickým útokom. K obom sa prihlásili militanti Islamského štátu a podnikli ich žiadatelia o azyl.

 

Nemecká polícia prekazila od roku 2007 najmenej päť útokov islamistov, uviedla v dnešnej správe agentúra DPA.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies