Po svete sa šíri nový vydieračský vírus: Podľa expertov čoskoro udrie zas

NETKY.SK • 14 Máj 2017, 13:02 • 2 min
Po svete sa šíri nový vydieračský vírus: Podľa expertov čoskoro udrie zas

BERLÍN - Po rozsiahlom kybernetickom útoku, ktorý zablokoval desaťtisíce počítačov v takmer stovke krajín, varujú experti pred novými útokmi.

slovakia

left justify in out

"Predpokladám, že skôr či neskôr zažijeme novú vlnu tohto útoku," povedal Rüdiger Trost z bezpečnostnej spoločnosti F-Secure pre agentúru DPA. Útok, ktorý využil medzeru v zabezpečení operačného systému Windows, bol totiž nadmieru úspešný.

 

Britský IT špecialista, ktorý v piatok 12. mája zastavil ďalšie šírenie trójskeho koňa, tiež očakáva čoskoro ďalší útok. "Možno nie cez víkend, ale nie je vylúčené, že už v pondelok," povedal 22-ročný expert, ktorý chce zostať v anonymite. "V hre je veľa peňazí. Nevidím dôvod, prečo by mali prestať." Zmena počítačového kódu a spustenie nového útoku nevyžaduje veľa námahy.

 

Piatkový útok podľa spoločnosti Avast zablokoval zhruba 75.000 počítačov v 99 krajinách, pričom ťažiskom bolo Rusko, Ukrajina a Taiwan. Počítače napadol tzv. vydieračský vírus, ktorý zašifroval systém a výmenou za odblokovanie požadoval výpalné. Anonymný britský expert našiel v kóde zabudovanú "núdzovú brzdu", ktorú aktivoval a nateraz zastavil šírenie vírusu. Microsoft medzičasom zverejnil aktualizáciu, tá zatvára bezpečnostnú medzeru, ktorú vírus využil.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona