Po štvrtý raz bude hľadať kandidátov Slovenska na sudcu ESĽP

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 10:15 • 2 min
Po štvrtý raz bude hľadať kandidátov Slovenska na sudcu ESĽP

BRATISLAVA – Súdna rada SR sa opäť pokúsi nájsť vhodné mená, z ktorých by mohol vzísť nový zástupca Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Voľbu kandidátov dnes zopakuje po štvrtý raz.

slovakia

left justify in out

Doterajší sudca za Slovensko pri ESĽP Ján Šikuta nadsluhuje už rok a pol, jeho funkčné obdobie sa skončilo koncom októbra 2013. Prvé dva zoznamy kandidátky boli totiž odmietnuté v Štrasburgu, tretí neprešiel vo februári vládou.

 

Dnes však môže dôjsť k veľmi podobnému výsledku ako naposledy. Zo siedmich uchádzačov z tretej voľby sa totiž do dnešnej prihlásilo päť. Medzi nimi i sudca Krajského súdu v Košiciach Ladislav Duditš a bývalá právnička ESĽP Zuzana Dlugošová, ktorí uspeli v decembri 2014.

 

Chýba bývalý predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ján Mazák, ktorý doplnil dvojicu Duditš a Dlugošová. Minister spravodlivosti Tomáš Borec vo februári po zasadnutí vlády, naznačil, že práve Mazák medzi trojicou kandidátov vyčnieval svojou kvalitou.

 

Mazák, ktorý je dnes poradcom prezidenta SR Andreja Kisku, na rozhodnutie vlády zareagoval sťažnosťou na ÚS SR. Zároveň ho požiadal o vydanie predbežného opatrenia. O žiadosti však ÚS dosiaľ nerozhodol.

 

Okrem Duditša a Dlugošovej sa na rokovanie Súdnej rady SR dostavia i ústavný právnik Peter Kresák a sudkyňa Najvyššieho súdu SR Alena Poláčková, ktorí v decembri zviedli súboj o tretie miesto na kandidátke. Ani jeden z nich nepresvedčil dostatočné množstvo členov rady. V januári preto rada dovolila na kandidátku Mazáka.

 

Posledným z možných kandidátov je sudca Najvyššieho súdu SR Peter Paluda, ktorý v minulosti zastupoval Slovensko v Eurojuste. Na predošlej voľbe sa vlani v decembri zúčastnil aj bývalý sudca ÚS SR Ján Babjak, ktorý už do dnešnej voľby navrhnutý nebol.

 

Uchádzačov o prestížny medzinárodný justičný post nominovali výlučne členovia Súdnej rady SR. Poláčkovú Dana Bystrianska, Duditša Imrich Volkai, Jozef Maruščák a Ján Slovinský, Kresáka Ján Havlát a Elena Berthotyová, Paludu Elena Berthotyová a Ján Kľučka a Dlugošovú Jozef Vozár.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona