Po štvrťstoročí začali vypúšťať Kunovskú priehradu

NETKY.SK • 26 August 2015, 11:47 • 2 min
Po štvrťstoročí začali vypúšťať Kunovskú priehradu

SENICA – Slovenský vodohospodársky podnik začal vypúšťať vodu z Kunovskej priehrady pri Senici. Vypúšťanie by malo trvať 61 dní, dôvodom je plánovaná revízia vodnej stavby. Priehrada bola naposledy vypustená, zrekonštruovaná a vyčistená pred 25 rokmi. Voda by sa do nej mala vrátiť v roku 2017.

slovakia

left justify in out

Kunovská priehrada je obľúbeným rybárskym revírom. Miestni rybári chystajú v súvislosti s jej vypúšťaním dva výlovy, prvý by sa mal konať 26. a 27. septembra, ďalší 3. a 4. októbra. Oba výlovy bude zabezpečovať profesionálny tím zo Skalice. Vylovené ryby podľa Branislava Heseka z miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu nebudú predávať, ale umiestnia ich do vodných nádrží v okolí. Vypúšťanie priehrady sa riadi manipulačným poriadkom, podľa ktorého rýchlosť poklesu hladiny nesmie prekročiť 20 centimetrov za 24 hodín.

 

Súvislé klesanie hladiny môže trvať najviac desať dní, po tomto čase je potrebná týždňová prestávka. Podľa informácií Slovenského vodohospodárskeho podniku po vypustení priehrady urobia komplexnú prehliadku technologickej časti vodnej stavby, opravia opevnenia návodného stavu hrádze, opravia betónové časti stavby a vybudujú prístrešok nad vtokovým objektom. V priebehu budúceho roka budú vodohospodári odstraňovať nánosy z dna priehrady. Hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľubomír Krno informoval, že najskorší predpokladaný termín napúšťania priehrady je rok 2017. Termín bude závisieť od rozsahu prác, od počasia a finančných možností podniku.

 

Vodná nádrž Kunov bola vybudovaná ako akumulačná nádrž priemyselnej vody pre štátny podnik Slovenský hodváb v Senici v roku 1965. V súčasnosti sa využíva na dodávku závlahovej vody pre poľnohospodárstvo, zachytenie povodňových prietokov, chov rýb a je aj obľúbenou prímestskou rekreačnou lokalitou. Oblasť je vybavená športoviskami a občerstvovacími prevádzkami, s mestom Senica je spojená cyklochodníkom. Celková plocha nádrže je 65 hektárov, hĺbka vody sa pohybuje od dvoch do 8,5 metra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies