Po striebre na MS má Babač ľahko-ťažkú dilemu pred OH v Londýne

NETKY.SK • 9 November 2010, 08:19 • 2 min
Po striebre na MS má Babač ľahko-ťažkú dilemu pred OH v Londýne

Po striebre na MS má Babač ľahko-ťažkú dilemu pred OH v Londýne

slovakia

left justify in out

img

Nielen historická strieborná medaila mala na majstrovstvách sveta v novozélandskom Lake Karapiro pre slovenského veslára Lukáša Babača veľkú hodnotu. U protinožcov bojoval na dvoch frontoch a okrem medailového prieniku v ľahkých skifoch testoval aj svoje schopnosti v ťažkej hmotnostnej kategórii, ktorá je na rozdiel do jeho striebornej disciplíny aj na programe olympijských hier.
Aj preto bude novopečený vicemajster sveta musieť riešiť v predolympijskom roku dilemu, po ktorej ceste bude najlepšie vyraziť v ústrety londýnskej olympiáde. Buď to skúsi v ťažkých skifoch, alebo tak ako počas svojej premiéry pod piatimi kruhmi v Aténach (2004) v dvojskife ľahkých váh. "Zatiaľ to nevyzerá, že by sme mohli vytvoriť na Slovensku nejakú konkurencieschopnú posádku v ľahkých dvojskifoch a preto ak chcem pomýšlať na olympiádu musím sa zamerať predovšetkým na ťažký skif. Všetko sa však uvidí po jarných kontrolných pretekoch, možno niekoho objavíme aj do dvojskifu," uvažoval nahlas v rozhovore pre TASR Babač.
Zatiaľ sa misky váh nakláňajú skôr v prospech individuálnej disciplíny. "Nestratil som sa tu ani v ťažkých skifoch, aj keď C-finále som vypustil viacmenej preto, že som sa šetril na finále v ľahkých skifoch a na pokus zabojovať o medaily. Podmienky neboli zlé, čakal som, že budú horšie a pripravoval som sa na to. Myslím si, že až na ten jeden deň bola dráha regulérna. Jeden deň dosť fúkalo a niektoré dráhy boli znevýhodnené. Ale koniec-koncov tí najlepší dokázali vyhrať aj v tom," komentoval veslár z VK Sĺňava Piešťany, ktorý v konečnom hodnotení obsadil 18. priečku. Z jeho osobného pohľadu by to nemusela byť zlá indícia, aj keď štíhly Babač má po somatickej stránke v porovnaní s protivníkmi "ťažkáčmi" veľký hendikep. "Na ťažký skif musí človek vyzerať trochu inak, ako vyzerám ja. Nemám na to fyzické predpoklady, ale rád by som sa pokúsil zabojovať o umiestnenie v prvej jedenástke aj medzi ťažkými skifármi, čo by mi zabezpečilo postup na olympijské hry. Aj preto bol môj štart tu skôr takou skúškou pred budúcim rokom, keď bude prebiehať olympijská kvalifikácia. Zatiaľ to vyzerá najreálnejšie, že to budem musieť vyskúšať na tom skife a preto som si chcel overiť, ako som na tom v porovnaní s ťažkými skifármi. Mrzí ma, že som sa nedostal do B-finále, tam mi to ušlo o kúsok, ale dostal som dosť ťažký žreb. Aj tak mi to dalo dosť motivácie pred budúcim rokom."
Jazero Karapiro na novozélandskom Severnom ostrove, kam svetový šampionát zavítal po druhý raz v histórii, sa údajne hrdí prívlastkom jedného z najmalebnejších veslárskych areálov na planéte. Babačovi ale do oka nepadlo. "Zorganizované to bolo dobre, aj keď tá dráha sa mne osobne príliš nepáči. Sme však outdoorový šport a musíme sa vedieť vyrovnať s tým, aké podmienky nám príroda a počasie pripraví," hodnotil autor nového najlepšieho slovenského výsledku z MS a dodal: "Ja som dúfal, že podmienky budú zlé pre ostatných a dobré pre mňa, ale na moje nešťastie, keď boli tie veľké vlny preteky zrušili. Bol som z toho nahnevaný, pretože mi to pripadalo tak, že všetci sme vedeli do čoho ideme a aj ostatní sa mohli pripravovať ako ja. Ale nakoniec to všetko dopadlo dobre."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona