Po streľbe v Oregone pripravujú demokrati legislatívu na obmedzenie zbraní

NETKY.SK • 8 Október 2015, 08:52 • 2 min
Po streľbe v Oregone pripravujú demokrati legislatívu na obmedzenie zbraní

WASHINGTON - Demokrati v americkom Senáte pripravujú legislatívne kroky potrebné na obmedzenie používania strelných zbraní. K takýmto opatreniam ich vyprovokovala minulotýždňová tragická streľba v areáli vysokej školy v štáte Oregon, pri ktorej prišlo o život desať ľudí, vrátane strelca, a ktorá zároveň opätovne upriamila pozornosť na vysoký počet obetí strelných zbraní v Spojených štátoch.

slovakia

left justify in out

Úsilie demokratov má však len malú nádej na úspech, keďže republikáni, ktorí v americkom Kongrese zastávajú väčšinu, prejavili o takéto opatrenie len veľmi malý záujem, analyzuje agentúra AP.

 

Snaha demokratov by ale mohla udržať tento problém nažive aj v priebehu nadchádzajúceho roka a skomplikovať tak pozíciu a predvolebnú kampaň niektorých republikánskych senátorov pri budúcoročných voľbách.

 

Demokrati tvrdia, že pripravované opatrenia, by mali zahŕňať širšie kontroly pri kúpe všetkých strelných zbraní na rôznych prehliadkach či aj prostredníctvom internetu.

 

Obdobnú snahu o zmenu legislatívy pritom republikáni už raz zablokovali v roku 2013, pričom vtedy k nej demokratov viedla streľba na základnej škole v meste Newton v štáte Connecticut, pri ktorej zahynulo 20 žiakov a šesť zamestnancov školy.

 

Streľba, ku ktorej došlo minulý štvrtok v areáli vysokej školy Umpqua Community College, ležiacej neďaleko mesta Roseburg v štáte Oregon, si vyžiadala desať obetí na životoch a sedem zranených. Páchateľa identifikovali ako 26-ročného Christophera Harpera-Mercera, ktorý údajne - podľa vyjadrenia svojej matky - trpel bližšie nešpecifikovanými psychickými problémami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies