Po stredajšej razii padli už tri obvinenia vrátane policajta a colníka

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 18:03 • 2 min
Po stredajšej razii padli už tri obvinenia vrátane policajta a colníka

PRAHA - Protikorupčného policajta, pracovníka colnej správy a ďalšiu osobu obvinili po stredajšom zásahu českého policajného Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) v súvislosti s vynášaním citlivých informácií z radov polície.

slovakia

left justify in out

Obvinenie zo zneužitia právomocí a prijatia úplatku - podľa slov vrchnej štátnej zástupkyne Lenky Bradáčovej - súvisí s neoprávneným odovzdávaním informácií z prebiehajúcich káuz a uzavretých systémov bezpečnostných zložiek.


Informovali o tom dnes české elektronické médiá a spravodajské servery. Vyšetrovatelia vraj na prípade pracovali takmer tri roky, od augusta 2013.


Ešte v stredu večer vyšetrovatelia zapečatili kanceláriu štátnej zástupkyne Dagmar Máchovej, ktorá si v súvislosti s kauzou Opencard vyslúžila podľa verejnoprávnej ČT nelichotivú prezývku Lady Opencard a ktorej meno sa spája aj s prípadom predražených lístkov na pražskú MHD. Od dnešného rána kanceláriu prehľadávali. Máchová však na pracovisku nebola, čerpá si dovolenku, uviedla hovorkyňa Miestneho štátneho zastupiteľstva v Prahe Štěpánka Zenklová pre server Lidovky.cz.


Dôvodom pochybností o Máchovej postupe v spomínaných kauzách bol fakt, že pred súd poslala spoločne s policajnými vyšetrovateľmi iba úradníkov, a nie vyššie postavené zodpovedné osoby, a že sa nevenovala ani úlohe lobbistov vrátane Iva Rittiga.


Akúkoľvek súvislosť teraz prebiehajúcich procesných úkonov polície s prípadom Bocianieho hniezda dnes kategoricky vylúčil námestník policajného prezidenta Zdeněk Laube. Za lživé označil aj mediálne fámy o tom, že by ktosi bol odstavený od tohto prípadu. Súčasne odkázal v súvislosti s ďalšími informáciami na príslušných štátnych zástupcov.


Už v stredu priniesli české médiá informácie o razii, pri ktorej došlo k zadržaniu desiatich osôb vrátane elitného detektíva českej protikorupčnej polície a štátnych zástupcov.


Spomínaným zadržaným detektívom mal byť podľa serveru Aktuálně.cz vedúci druhého oddelenia odboru korupcie Radek Holub. Ten vypovedal ako svedok v procese s iným bývalým detektívom protikorupčného úradu Rostislavom Kotrčom, ktorý čelil žalobe z úmyselného vynášania informácií v korupčnej kauze českého Riaditeľstva ciest a diaľnic. Súd ho v marci neprávoplatne oslobodil.


Medzi zadržanými mali byť údajne nielen kriminalista Pavel Klučka, ale aj jeho spolupracovník Pavel Nevtípil. Skupinu mal viesť bývalý policajt Igor Gáborík, ktorý oznamoval informácie z vyšetrovania istému vplyvnému pražskému lobistovi. Gáborík bol vraj svojho času spojkou odsúdeného podnikateľa na úteku Radovana Krejčířa a policajný zbor opustil v roku 1996.


Zadržanie jedného policajta potvrdil minister vnútra ČR Milan Chovanec a fakt, že ide o príslušníka protikorupčného útvaru, hovorca tejto zložky českej polície Jaroslav Ibehej.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona