Po spojení PSA Group a Opla sa môže v Trnave vyrábať viac áut

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 15:23 • 2 min
Po spojení PSA Group a Opla sa môže v Trnave vyrábať viac áut

BRATISLAVA - Spojenie francúzskej automobilky PSA Group a európskej divízie Opel sa môže podpísať pod zvýšenie objemu výroby v trnavskej automobilke PSA Peugeot Citroën. V rozhovore pre TABLET.TV to skonštatoval Ján Leštinský zo Strojníckej fakulty STU.

slovakia

left justify in out

Podľa neho trnavská automobilka, rovnako aj závod Kia v Žiline, vyrábajú viac ako je plánovaná výrobná kapacita. "Trnava vyrába dnes približne o 10 % viac, ako bola pôvodná kapacita a ešte stále má rezervu v 4. zmene. Takže sa dá očakávať, že v Trnave sa bude vyrábať viac, ako automobilka plánovala," skonštatoval Leštinský.

 

Taktiež by sa mohli začať vyrábať menšie modely Opla. "Podobne, ako sme svedkami v bratislavskom výrobnom závode, budú sa vyrábať autá rovnakej veľkosti alebo rovnakého prístupu platformového riešenia, ale rôznych značiek. Teda dá sa očakávať, že niektoré autá značky Opel priskočia do rozšírenej výroby v Trnave," očakáva Leštinský. Zároveň skonštatoval, že trnavský závod má najkvalitnejšiu výrobu v rámci skupiny PSA Group.

 

Nových ľudí však prijímať závod pravdepodobne nebude musieť. Upozornil na to, že v prípade európskej divízie Opel a PSA Group ide o spojenectvo silných hráčov. "PSA Peugeot Citroën môže čerpať z inovatívnych alebo z tých riešení, ktoré nebudú vyžadovať toľko veľa zamestnancov na mikrolinkách, na podporných linkách alebo priamo na montážnej linke. Teda obidve fabriky, keď budú vyrábať 1,5 milióna a chcieť predávať 1,5 milióna áut na kontinente, budú musieť racionalizovať kroky," hovorí Leštinský.

 

Zároveň dodal, že si myslí, že už nebude v trnavskom závode dlho trvať potreba zvyšovať počet zamestnancov. "Pokiaľ sa tam nebude stavať ďalší závod, tak sú schopní inováciami pracovných postupov pri tom istom počte zamestnancov vyrábať viac áut," dodal Leštinský.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona