Po Snowdenovi pátrali ešte pred zverejnením informácií

NETKY.SK • 13 Jún 2013, 16:15 • 2 min
Po Snowdenovi pátrali ešte pred zverejnením informácií

HONGKONG - Redaktor novín South China Morning Post, ktoré uverejnili rozhovor s bývalým pracovníkom CIA Edwardom Snowdenom, dnes informoval, že Američan zostáva v Hongkongu, ale o mieste jeho pobytu sa nezmienil.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Čou Čung-jang, vyzerá to tak, že Snowden sa uverejneným rozhovorom priblížil verejnosti. Redaktor sa vyhol podrobnostiam ohľadom interview, povedal len, že sa uskutočnil v stredu na bezpečnom mieste, napísala agentúra AP. Snowden, ktorý uverejnil prísne tajné informácie o amerických sledovacích programoch, sa v rozhovore pre South China Morning Post vyjadril, že si želá ostať v Hongkongu tak dlho, ako bude vítaný. Povedal tiež, že má dôkazy o tom, že Spojené štáty uskutočňovali v regióne hackerské útoky.

Americkí vyšetrovatelia začali pátrať po Snowdenovi niekoľko dní predtým, ako médiá prvý raz publikovali informácie o tajných vládnych programoch, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje, znalé problému. Snowden pracoval na dohodu v zariadení na Havajských ostrovoch, ktoré bolo pracoviskom Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Bol tam zhruba štyri týždne, potom povedal, že je chorý. Požiadal, aby mohol odísť bez nároku na mzdu. Keď sa nevrátil, jeho zamestnávateľská firma Booz Allen Hamilton ho dala hľadať, neskôr už pátrala americká vláda. Medzi kolegami bol 29-ročný Snowden známy ako veľmi nadaný čudák - naozaj dobrý v práci s počítačom. Pracoval ako správca systému, preto mal široký prístup k serverom na NSA, obsahujúcim tajné informácie, a možno aj v iných úradoch tajných služieb Spojených štátov.

Predstavitelia USA stále nepoznajú rozsah toho, k čomu sa bol Snowden schopný dostať v databázach tajných služieb, ani neidentifikovali všetok tajný materiál, ktorý na počítači stiahol pred odchodom do Hongkongu. Snowden mal previerku na prísne tajné informácie ešte predtým, ako v apríli začal pracovať pre firmu Booz Allen Hamilton. Podľa niektorých zdrojov ju získal vtedy, keď pracoval pre CIA. Takáto previerka zahŕňa aj skúšku na detektore lži.

Čína odmietla komentovať správy o hongkonskom pobyte Snowdena

Čínske ministerstvo zahraničných vecí dnes odmietlo komentovať informácie o údajnom hongkonskom pobyte Američana Edwarda Snowdena - zodpovedného za únik informácií o prísne tajných sledovacích programoch vlády USA. "Nemáme relevantné správy. Žiaľ, nemáme nijakú informáciu, ktorú by sme mohli poskytnúť," povedala hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Chua Čchun-jing.

Spojené štáty Snowdena, ktorý je bývalým pracovníkom CIA, neobžalovali, ani nepožiadali o jeho vydanie, uviedla agentúra DPA. Pre denník South China Morning Post sa Američan vyjadril, že chce v Hongkongu zostať.

Celkovo 19 organizácií bojujúcich za ľudské práva - so sídlom v Hongkongu - naplánovalo na sobotu demonštráciu za "ochránenie Snowdena" a obhajobu slobody prejavu. Chcú protestovať proti vydaniu Američana a za dodržiavanie zákonov Hongkongu.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva povedala, že Čína je proti "všetkým formám počítačových útokov" a silne sa zasadzuje za počítačovú bezpečnosť. Dodala, že Peking plánuje na túto tému "konštruktívny dialóg s relevantnými krajinami". Chua Čchun-jing nijakým spôsobom nenaznačila, či sa čínska vládnuca komunistická strana vo veci Snowdena mieni pokúsiť o intervenciu v zákonných procedúrach na súdoch Hongkongu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona