Po snehu prichádza dážď: Opät hrozia povodne!

NETKY.SK • 2 Apríl 2013, 15:40 • 2 min
Po snehu prichádza dážď: Opät hrozia povodne!

BRATISLAVA - Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu predpovedajú (SHMÚ) na najbližšiu noc z 2. na 3. apríla a tiež na stredu 3. apríla ďalšie zrážky, ktoré by opäť mali na južnom Slovensku presiahnuť 30 mm. Pre TASR to uviedol hovorca SHMÚ Ivan Garcár.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na mimoriadnu hydrologickú situáciu, existujúce snehové zásoby v povodiach a očakávaný dážď, predpokladáme opätovný vzostup vodných hladín na tokoch slovenských riek," upozorňuje hydrológ zo SHMÚ Michal Hazlinger. "Očakávame, že toky dosiahnu a prekročia vodné stavy, ktoré zodpovedajú stupňom povodňovej aktivity najmä v povodiach Nitry, Ipľa, Hrona a Slanej. V súvislosti s nasýtením povodí predpokladáme výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo vodných tokov. Pretože existuje reálna hrozba povodní, SHMÚ vydal sériu hydrologických výstrah," dodal.

Výstrahy druhého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj a pre okresy Nitrianskeho (Zlaté Moravce) a Trenčianskeho kraja (Partizánske, Prievidza), patriace do povodia Nitry. V okrese Levice je situácia komplikovaná dotekajúcimi vodami z horných úsekov Hrona a Ipľa a pri predpoklade ďalšieho vzostupu je vydaná výstraha tretieho stupňa. "Situáciu aj naďalej monitorujeme, hydrologické výstrahy budú aktualizované na základe vývoja na vodných tokoch," doplnil Hazlinger.

Už v predchádzajúcich dňoch (30. a 31. marca) zasiahla Slovensko vlna zrážok. "V priestore južného Slovenska boli prevažne tekuté, pričom zrážkové úhrny miestami presahovali 30 - 40 mm. Vzhľadom k nízkej retenčnej kapacite povodí začali v priebehu nedele (31. marca) prudko stúpať hladiny vodných tokov v povodiach Nitry a Ipľa, kde dosiahli a prekročili hladiny zodpovedajúce tretím stupňom povodňovej aktivity," uviedol s tým, že lokálne boli problémy aj na iných vodných tokoch. "Nasledujúci deň klesala hladina v horných častiach povodí Nitry a Ipľa, naopak na dolných úsekoch stále stúpala a kulminovala v poobedňajších a nočných hodinách. Na Nitre v Nových Zámkoch dosahovala nameraná hodnota kulminácie hodnoty zodpovedajúce 10-20 ročnému maximálnemu prietoku. V priebehu dnešného dňa hladina postupne klesala a situácia sa stabilizovala."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies