Po Smere-SD má kandidát na šéfa kraja Ján Lunter podporu už aj Mosta-Híd

NETKY.SK • 25 August 2017, 16:59 • 2 min
Po Smere-SD má kandidát na šéfa kraja Ján Lunter podporu už aj Mosta-Híd

BANSKÁ BYSTRICA – Strana Most-Híd v novembrových voľbách do vyšších územných celkov podporí na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) občianskeho kandidáta Jána Luntera. Informoval krajský predseda strany László Nagy. Podľa neho práve Lunter má šancu získať dostatočnú podporu voličov BBSK a poraziť súčasného šéfa kraja Mariana Kotlebu.

slovakia

left justify in out

"Nemali sme ambíciu postaviť vlastného kandidáta, naším zámerom bola podpora najsilnejšieho demokratického protikandidáta Mariana Kotlebu," vyhlásil Nagy s tým, že jeho silu potvrdili aj výsledky prieskumov verejnej mienky.

 

Podpredseda strany a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz za mimoriadne dôležité kritérium pri rozhodovaní o podpore vhodného kandidáta označil Lunterov program s dôrazom na stratégiu v oblasti regionálneho rozvoja a menšinovej politiky.

 

"Počas predchádzajúcich rokovaní sme nadobudli presvedčenie, že pán Lunter je kandidátom, ktorý vie posunúť dopredu i najmenej rozvinuté regióny stredného Slovenska. Rozumie potrebám aj národnostných menšín, je schopný zabezpečiť ich ochranu," konštatoval Ravasz.

 

Predstavitelia Mosta-Híd si uvedomujú vážnosť situácie v tomto kraji a na krajskej, ale i na celoštátnej úrovni presadzujú zjednotenie všetkých strán vyznávajúcich základné princípy demokracie. Všetkých kandidátov vyzývajú preto na zodpovednosť.

 

O podpore Luntera definitívne rozhodne sobotňajšia Republiková rada strany.

 

Luntera tak bude podporovať už druhá koaličná strana. O podpore Smer-SD informoval podpredseda vlády a strany Peter Pellegrini vo štvrtok (24.8.) v Banskej Bystrici. Zároveň vyzval ostatných kandidátov, aby "zvážili, či chcú trieštiť sily, či sa im oplatí ísť do boja, alebo sa zachovajú štátnicky a tak, ako to potrebuje tento kraj".

 

"Ešte na začiatku kampane som povedal, že prijmem podporu každej demokratickej politickej strany, pokiaľ bude bez podmienok a stotožní sa s naším programom. So Smerom-SD sme neuzavreli žiadnu dohodu a jeho podpora nebola ničím podmienená. Bez ohľadu na osobné pocity a postoje voči strane Smer-SD oceňujem, že dodržala svoje slovo, verejne podporila najsilnejšieho kandidáta a významne tak prispela k tomu, aby sa sily kandidátov netrieštili v boji proti fašizmu v našom kraji," uviedol v stanovisku Lunter s tým, že naďalej zostáva nadstranícky a nezávislý kandidát.

 

O funkciu predsedu BBSK sa doteraz uchádzajú 11 kandidáti. Sú nimi konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec Národnej rady SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO-NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, podnikateľ Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor, prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa, krajský predseda Strany zelených, manažér Marek Mališ z Kriváňa v okrese Detva a rómsky aktivista Vojtech Kökény z Rimavskej Soboty, ktorý kandiduje za Stranu rómskej koalície.

Či bude opäť kandidovať aj súčasný predseda kraja Marian Kotleba, (ĽSNS) oznámi v najbližších dňoch.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies