Po Slovensku bude putovať takmer štvormetrový kríž

NETKY.SK • 3 November 2014, 11:49 • 2 min
Po Slovensku bude putovať takmer štvormetrový kríž

BRATISLAVA – Na Slovensko donesú v novembri drevený kríž, ktorý tri desaťročia putuje celým svetom. Ide o symbol Svetových dní mládeže (SDM).

slovakia

left justify in out

Mladí katolíci na Slovensku ho prevezmú z Maďarska. Zavíta do 19 miest, precestuje vyše 1 400 kilometrov. Púť absolvuje s kópiou ikony Panny Márie z Baziliky Santa Maria Maggiore v Ríme. Toto podujatie je súčasťou príprav na SDM, ktoré sa o dva roky uskutočnia v poľskom Krakove. Slováci symboly privítajú po Bielorusku, Litve, Rusku, Ukrajine, Moldavsku, Rumunsku a Maďarsku. Potom ich odovzdajú do Čiech, odkiaľ sa vrátia do Poľska. Na príprave akcie sa podieľa vyše stovka dobrovoľníkov.

 

Kríž Svetových dní mládeže je vysoký 3,8 metra a široký 175 cm. Súčasťou je i podstavec. Váži 40 kg. Mládeži ho zveril svätý pápež Ján Pavol II. (22. apríla 1984). Od roku 1994 putuje pred SDM v diecézach hostiteľskej krajiny a svoju púť potom končí v meste konania stretnutia mladých katolíkov. Býva tiež súčasťou krížovej cesty na SDM. Zvykom je, že počas záverečnej svätej omše, kedy pápež oznámi, kde sa uskutočnia nasledujúce Svetové dni mládeže, odovzdajú mladí z hosťujúcej krajiny kríž zástupcom krajiny, kde sa budú svetové dni konať. Naposledy ho prevzali Poliaci od Brazílčanov. U našich severných susedov putuje kríž od apríla, potom ho prijali v krajinách strednej a východnej Európy. Za 30 rokov prekonal milióny kilometrov. Chlapci a dievčatá ho nosia na pleciach, autami, lietadlami, putoval aj na psích záprahoch a na otvorenej lodi. 

 

Kríž, ktorý príde na Slovensko, nie je originál. Pred rokmi ho nahradili kópiou, pretože jeho púte ho príliš poškodili. Prvý oficiálny kríž mládeže stojí v medzinárodnom mládežníckom centre sv. Vavrinca v Ríme, ktoré založil Ján Pavol II. a zveril ju Pápežskej rade pre laikov, organizátorovi Svetových dní mládeže. V roku 1985 sa ho tajne podarilo mladým dopraviť ku kardinálovi Františkovi Tomáškovi. Dvanásť študentov ho vtedy prinieslo v turistickom autobuse do Prahy. Istý reštaurátor odborne rozobral tento masívny kríž, aby sa mohol nepoškodený opäť spojiť. Na Slovensku už raz kríž privítali, po slovenských diecézach putoval v roku 2003. Tentoraz príde v dňoch 15. - 29. novembra 2014. V každom z devätnástich miest, kde ho prinesú, sa uskutoční špeciálny duchovný program s modlitbami, svätými omšami a adoráciami. Na kríži sa nachádza nápis: "Neste ho po zemi ako znamenie lásky Pána Ježiša k celému ľudstvu a ohlasujete všetkým, že vykúpenie a spása je len v Kristovi zomrelom a zmŕtvychvstalom". 

 

Spolu s krížom príde aj ikona Panny Márie. Je vysoká 118 cm, široká 79 cm a váži 38 kg. Mladým ju venoval pápež Ján Pavol II. v roku 2003. Ide o ďalší symbol viery, ktorý majú nosiť po celom svete spolu s krížom. Takmer dvojtýždňovú cestu týchto symbolov zabezpečí v dodávke Rada pre mládež a univerzity KBS. Každý deň s nimi bude v kontakte tím viacerých ľudí zo Slovenska a Poľska. 

 

Slováci symboly preberú 15. novembra v kostole Krista Kráľa v Košiciach. Nasledujúci deň sa po prvýkrát v Košiciach uskutoční celoslovenské stretnutie akademickej mládeže Akadem. Mladých s krížom a ikonou potom čaká cesta do Prešova, Bratislavy, Trnavy, Nitry, Pavloviec nad Uhom, Rimavskej Soboty, Banskej Štiavnice, Novej Bane, Banskej Bystrice, Ružomberka, Spišskej Novej Vsi, Spišskej Belej, Trstenej, Námestova, Krásna nad Kysucou, Martina, Žiliny a Považskej Bystrice, kde bude aj slávnostné odovzdanie kríža Čechom. 

 

Svetové dni mládeže majú počiatok v roku 1983. Tento rok bol vyhlásený za Svätý rok a Cirkev v ňom slávila Jubileum mládeže. O rok neskôr, v apríli 1984 (na Kvetnú nedeľu) pozval vtedajší pápež Ján Pavol II. mladých do Ríma. Nadšenie mladých prekonalo všetky očakávania Vatikánu i samotného pápeža. Rok 1985 vyhlásilo OSN za medzinárodný rok mládeže. Pápež Ján Pavol II. v marci tohto roka pri tejto príležitosti opäť pozval mladých do Ríma. V decembri 1985 Ján Pavol II. spolu s kolégiom kardinálov rozhodol, že Kvetná nedeľa sa bude každoročne sláviť ako deň mládeže. Najbližšie SDM budú v Krakove (26. - 31. júla 2016). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona