Po silnom zemetrasení sa v Ekvádore nachádza deväť Slovákov

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 11:49 • 2 min
Po silnom zemetrasení sa v Ekvádore nachádza deväť Slovákov

QUITO - V Ekvádore, ktorý zasiahlo v sobotu (16.4.) silné zemetrasenie, sa podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR) nachádza deväť Slovákov. Toľko ich totiž eviduje v dobrovoľnom registračnom formulári.

slovakia

left justify in out

"V deň zemetrasenia to bolo päť registrovaných občanov," priblížil TASR hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano. Reálne počty Slovákov v Ekvádore ale podľa jeho slov môžu byť vyššie. "Keďže nie všetci, ktorí cestujú do danej destinácie, sa rozhodnú registrovať sa," vysvetlil Stano.

 

Rezort diplomacie doposiaľ nezaznamenal žiadne informácie o tom, že sa slovenskí občania v Ekvádore ocitli v ťažkostiach spôsobených zemetrasením alebo jeho dôsledkami.

 

Radiožurnál Českého rozhlasu informoval, že v Ekvádore sa nachádzajú dvaja Slováci a traja Česi. Tí tvoria skupinu fotografov, ktorá je v krajine s cestovnou kanceláriou Away. Nachádzajú sa však mimo oblasti, ktorú zasiahlo zemetrasenie. Skupina má momentálne putovať amazonským pralesom.

 

"Podľa českých zdrojov sú slovenskí občania, ktorí boli spomínaní v súvislosti s výpravou organizovanou českou cestovnou kanceláriou, v poriadku," podotkol Stano.

 

V sobotu zasiahlo centrálne pobrežie Ekvádoru zemetrasenie s magnitúdou 7,8. Išlo o najsilnejšie zemetrasenie v tejto krajine za posledné desaťročia. Vyžiadalo si najmenej 272 mŕtvych a takmer 2600 zranených.

 

Podľa americkej geologickej služby USGS sa epicentrum otrasov nachádzalo 27 kilometrov juhovýchodne od Muisne, v riedko obývanej oblasti rybárskych prístavov, obľúbenej najmä medzi zahraničnými turistami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona