Po silnom zemetrasení pri Filipínach zrušili výstrahu pred cunami

NETKY.SK • 29 December 2018, 09:20 • 2 min
Po silnom zemetrasení pri Filipínach zrušili výstrahu pred cunami

MANILA - Tichomorské centrum varovania pred cunami zrušilo výstrahu pred nebezpečnými vlnami, ktorú vydalo v sobotu po silnom podmorskom zemetrasení v oblasti pri južných Filipínach.

slovakia

left justify in out

Vedúci filipínskeho ústavu monitorujúceho zemetrasenia predtým takisto odporučil obyvateľom provincie Davao Oriental na juhovýchode krajiny, aby sa nezdržiavali na plážach, informovala tlačová agentúra AP.

 

Filipínski seizmológovia uviedli, že otrasy vznikli okolo poludnia miestneho času v hĺbke 49 kilometrov, približne 160 kilometrov od pobrežia spomínanej provincie, a dosiahli magnitúdu 7,1. V súlade s predpokladom zatiaľ neboli hlásené žiadne prípady ujmy na zdraví alebo majetku.

 

Americká geologická služba USGS, ktorá sleduje seizmickú činnosť vo všetkých častiach sveta, vyčíslila magnitúdu zemetrasenia na 6,9. Miesto vzniku lokalizovala v 60-kilometrovej hĺbke.

 

Tichomorské centrum varovania pred cunami vo svojom oznámení uvádzalo, že prípadnými vlnami mohli byť ohrozené priľahlé pobrežia Filipín aj Indonézie.

 

Šéf Filipínskeho inštitútu seizmológie a vulkanológie Renato Solidum povedal, že vzhľadom na hĺbku zemetrasenia a iné faktory sú väčšie vlny nepravdepodobné, napriek tomu však odporučil dedinčanom v provincii Davao Oriental a ďalších regiónoch, aby sa približne dve hodiny po zemetrasení nepribližovali k morským brehom. Dodal, že v niektorých pobrežných oblastiach ľudia pocítili záchvevy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies