Po silnej víchrici na Novom Zélande hlásia problémy s elektrinou i dopravou

NETKY.SK • 11 Apríl 2018, 08:38 • 2 min
Po silnej víchrici na Novom Zélande hlásia problémy s elektrinou i dopravou

WELLINGTON - Približne štvrtina domácností a podnikov v najväčšom novozélandskom meste Auckland sa v stredu ocitla bez dodávok elektrickej energie po víchrici, ktorá priniesla do regiónu vietor s nárazmi v sile hurikánu i intenzívne dažde.

slovakia

left justify in out

Vedenie mesta na severe krajiny oznámilo, že bez elektriny bolo 120-tisíc odberateľov. Hasičský a záchranný zbor uviedol, že počas noci prijal vyše 1600 telefonátov, z ktorých väčšina sa týkala silného vetra. Ten vyvracal stromy a stĺpy elektrického vedenia a strhával strechy z domov. Meteorologická služba Nového Zélandu zaznamenala najsilnejší náraz vetra s rýchlosťou 213 kilometrov za hodinu.

 

Dopravný úrad Aucklandu oznámil, že v meste s 1,3 milióna obyvateľov nefungovali mnohé semafory, diaľničná signalizácia a dopravné kamery. Upozornil tiež na možnosť zaplavenia ciest alebo ich zablokovania rôznymi predmetmi. V Aucklande tiež zatvorili najmenej 20 škôl a škôlok. V dôsledku víchrice museli presunúť, presmerovať alebo zrušiť aj početné lety.

 

Energetická spoločnosť Vector odhaduje, že obnovenie dodávok elektriny všetkým domácnostiam potrvá niekoľko dní.

Výčiny počasia si okrem toho vyžiadali zrušenie prevádzky trajektov medzi Severným a Južným ostrovom Nového Zélandu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies