Po sezónnych prácach nevzniká automaticky nárok na dávku v nezamestnanosti

NETKY.SK • 11 August 2016, 10:37 • 2 min
Po sezónnych prácach nevzniká automaticky nárok na dávku v nezamestnanosti

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí žiadajú o dávku v nezamestnanosti po vykonávaní sezónnych prác, na priznanie dávky musia splniť všetky zákonné podmienky.

slovakia

left justify in out

Viacerí sa totiž, ako upozorňuje Sociálna poisťovňa, mylne domnievajú, že im v prípade sezónnych prác stačí získať potrebných 730 dní poistenia v nezamestnanosti v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie, a nie v posledných troch rokoch.

 

Uvedené však platí len v prípade, ak poistenec pracoval výhradne na pracovný pomer, ktorý bol dohodnutý na dobu určitú a v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie nemal ani jediný deň pracovný pomer na dobu neurčitú. Výkon práce na základe dohody nemožno považovať za obdobie zamestnania na dobu určitú.

 

"Ak občan pracoval na sezónnych prácach v zahraničí a chce požiadať o dávku v nezamestnanosti na Slovenku splnením vyššie uvedenej podmienky, odporúčame mu kvôli urýchleniu konania o dávke priniesť si zo zahraničia doklady potvrdzujúce trvanie pracovného pomeru s uvedením, že išlo o pracovný pomer na dobu určitú." Upozorňuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona