Po Saudskej Arábii a SAE donútili nízke ceny ropy aj Katar zvýšiť ceny benzínu

NETKY.SK • 15 Január 2016, 18:58 • 2 min
Po Saudskej Arábii a SAE donútili nízke ceny ropy aj Katar zvýšiť ceny benzínu

KÁHIRA - Katar sa dnes stal ďalšou krajinou na Blízkom východe, ktorá pristúpila k zvýšeniu cien benzínu. Dôvodom sú dlhodobo nízke ceny ropy, ktoré zvyšujú tlak na štátne financie. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Katarská štátna spoločnosť Qatar Fuel Company vo štvrtok večer (14.1.) uviedla, že ceny benzínu sa zvýšia o 30 % až o 35 % s tým, že nové ceny vstupujú do platnosti už od dnešného dňa. Aj napriek výraznému zvýšeniu však zostávajú ceny benzínu v Katare, v porovnaní s ostatnými štátmi sveta, mimoriadne nízke, keď po zvýšení sa za liter normálneho benzínu platí len 1,30 katarského rialu (približne 0,33 eura).

 

Krajiny Blízkeho východu roky žili prakticky výhradne z príjmov za predaj ropy, no prepad cien, ktorý sa začal v polovici roka 2014, tvrdo zasiahol do ich rozpočtov. Viaceré už oznámili, že budú musieť obmedziť doterajšie nadmerné výdavky a pristúpiť aj k zvyšovaniu cien či okresaniu rôznych výhod a príspevkov pre obyvateľov. V ostatných mesiacoch tak napríklad Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty (SAE) a Bahrajn oznámili zvýšenie cien benzínu.

Najnovšie sa tak rozhodol Katar, ktorý čelí tento rok prvému rozpočtovému deficitu za posledných 15 rokov. Ako uviedol server therakyatpost.com, podľa ostatnej prognózy z decembra minulého roka by pri súčasných cenách energií mohol rozpočtový deficit Kataru dosiahnuť tento rok okolo 12 miliárd USD (11 miliárd eur).

 

(1 EUR = 3,9742 QAR, 1 EUR = 1,0914 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies