Po rozhodnutí Najvyššieho súdu USA žiadajú firmy rasistické značky

NETKY.SK • 23 Júl 2017, 17:58 • 2 min
Po rozhodnutí Najvyššieho súdu USA žiadajú firmy rasistické značky

NEW YORK - V USA sa objavila malá skupina spoločností a jednotlivcov, ktorí si chcú zaregistrovať obchodné značky obsahujúce rasistické slová alebo symboly, napríklad, svastiku. Patentový úrad registruje deväť žiadostí.

slovakia

left justify in out

Americký Najvyšší súd 19. júna jednohlasne zrušil federálny zákon, ktorý zakazoval pohŕdavé obchodné značky. Patentový úrad v minulosti odmietal žiadosti o podobné registrácie, ak obsahovali slová alebo symboly, ktoré hanobili určitú identifikovateľnú skupinu. Najvyšší súd však rozhodol, že tento zákon porušuje ústavný princíp slobody slova.

 

Ak žiadatelia o registráciu uspejú, budú môcť predávať rôzne produkty, napríklad, energetické nápoje, tričká alebo parfumy s rasisticky ladeným názvom či značkou. Právnik David Bell, ktorý sa zaoberá oblasťou obchodných značiek, označuje súčasných deväť žiadostí za vrchol ľadovca. "Otvárame dvere a ustupujeme od toho, čo je prijateľné na základne kultúrnych noriem." Podľa neho sa tak USA dostávajú na tenký ľad, keď si oveľa viac firiem a jednotlivcov povie, že rasizmus je v poriadku.

 

Od tohto rozhodnutia získal patentový úrad sedem žiadostí o registráciu vulgárneho označenia černochov (slov začínajúce písmenom "n"). Ďalšie žiadosti obsahujú nadávky pre ľudí čínskeho pôvodu a svastiku. Ministerstvo spravodlivosti upozornilo, že po rozhodnutí Najvyššieho súdu bude úrad nútený povoliť "najodpudivejšie rasistické nadávky a slogany".

 

Bell si však nemyslí, že by sa teraz roztrhlo vrece s podobnými žiadosťami. "Mohli by Ku Klux Klan alebo neonacistické skupiny začať robiť viac? Isto, mohli. Nemyslím si však, že registrácie obchodných značiek sú na ich radaroch prioritou."

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies