Po rokoch modernizácie znovu otvoria kontroverzné africké múzeum v Belgicku

NETKY.SK • 2 Jún 2018, 11:10 • 2 min
Po rokoch modernizácie znovu otvoria kontroverzné africké múzeum v Belgicku

BRUSEL - Kráľovské múzeum strednej Afriky (Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, KMMA) v belgickom meste Tervuren, známe kedysi ako triumfálna oslava koloniálnej minulosti Belgicka, po rokoch obnovy znovu otvoria pre verejnosť - avšak s kritickejším pohľadom na kontroverzné časti dejín, ktoré prezentuje. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Múzeum, plné historických artefaktov a preparovaných divých zvierat, bolo často terčom kritiky za ignorovanie násilností, ktoré sa odohrali v niekdajšom Belgickom Kongu (dnes Konžská demokratická republika).

 

V časoch, keď bolo toto africké územie koncom 19. storočia ešte iba osobným lénom belgického kráľa Leopolda II., tu totiž zahynuli milióny miestnych obyvateľov.

 

"Dúfame, že do nášho múzea prinesieme nový príbeh," uviedol riaditeľ KMMA Guido Gryseels. Múzeum sa má opätovne otvoriť v decembri. Belgická vláda vyčlenila na jeho modernizáciu 66 miliónov eur. Muzeálna inštitúcia neďaleko Bruselu je situovaná v novoklasicistickej palácovej budove obklopenej rozľahlým parkom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies