Po rokoch ekonomickej recesie už viac Američanov zarába viac

NETKY.SK • 19 September 2016, 09:00 • 2 min
Po rokoch ekonomickej recesie už viac Američanov zarába viac

WASHINGTON – Po rokoch ekonomickej recesie a stagnácie konečne už viac Američanov viac zarába. Skutočný mediánový príjem americkej domácnosti vzrástol z 53.718 dolárov v roku 2014 na 56.516 dolárov v minulom roku, čo je nárast o 5,2 percenta. Vyplýva to z najnovšej správy tamojšieho štatistického úradu.

slovakia

left justify in out

Ide o prvý štatisticky významný nárast od roku 2007 pred začatím hospodárskej krízy.

 

S nárastom príjmu domácností klesla aj miera chudoby, a to o 1,2 percentuálneho bodu na 13,5 percenta. Zo štatútu chudoby sa tak vymanilo tri a pol milióna ľudí. Ide o najväčší percentuálny medziročný pokles od roku 1999.

 

Ďalšou pozitívnou štatistikou za minulý rok je nárast počtu ľudí so zdravotným poistením. Vlani ho malo viac ako 90 percent Američanov, čo je nárast o 1,3 percenta v porovnaní s rokom 2014 a o 4,3 percenta od zavedenia tzv. Obamovej zdravotnej reformy, ktorá zaviedla povinné zdravotné poistenie.

 

Všetky tieto čísla podľa štatistického úradu ukazujú signifikantný progres a odrážajú zotavujúcu sa ekonomiku. "Predovšetkým 5,2-percentný nárast mediánového príjmu domácností bol pôsobivý – jeden z najväčších medziročných nárastov, aké sme kedy mali," uviedol pre médiá Trudi Renwick zo Štatistického úradu USA.

 

Renwick dodal, že nárast príjmu je pre väčšinu Američanov spojený s rastom zamestnanosti. V roku 2015 si našlo prácu na plný úväzok a na celý rok približne 2,4 milióna Američanov. Vznikali najmä pracovné pozície v sektoroch so strednými príjmami, kým od krízy do roku 2014 to boli najmä nízko platené pozície.

 

Príjem rástol v každom regióne, pre každú vekovú kategóriu a pre takmer každú rasovú skupinu. Najväčší nárast príjmov videli chudobnejší. Pohoršili si jedine ľudia žijúci na vidieku. Ich mediánový príjem klesol o dve percentá, na 44.657 dolárov. Štatistický úrad sa pozrel aj na ekonomickú nerovnosť, nenašiel však nijaké výrazné zmeny.

(spolupracovníčka TASR Michaela H. Janotová) dem

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies