Po rezignácii Mesterházyho budú socialisti voliť nového lídra 19. júla

NETKY.SK • 31 Máj 2014, 18:21 • 2 min
Po rezignácii Mesterházyho budú socialisti voliť nového lídra 19. júla

BUDAPEŠŤ - Kompletnú personálnu obnovu straníckeho vedenia nariadil dnes v Budapešti Celoštátny výbor (opozičnej) Maďarskej socialistickej strany (MSZP), ktorý súčasne zvolal volebný kongres na 19. júla.

slovakia

left justify in out

Delegáti by práve vtedy mali zvoliť nielen lídra MSZP, ale rozhodnúť aj o personálnom zložení celoštátneho predsedníctva strany.
    

Až dovtedy povedie maďarských socialistov predseda ich celoštátneho výboru László Botka, ktorý dnes informoval maďarské médiá, vrátane tlačovej agentúry MTI, o záveroch prebiehajúceho neverejného rokovania ním vedeného grémiami.
      

Odstúpivší predseda strany Attila Mesterházy na rokovaní výboru poďakoval za podporu, ktorej sa mu dostalo v uplynulých rokoch a zaželal mnoho úspechov svojmu budúcemu nástupcovi. Súčasne straníckych kolegov ubezpečil, že nové vedenie MSZP môže rátať s jeho pomocou, uviedol Botka, ktorý však ani na opakované otázky o jeho prípadnej kandidatúre za predsedu MSZP neodpovedal.
      

László Mesterházy vyvodil politickú zodpovednosť z neúspechu strany v nedávnych parlamentných voľbách i voľbách do Európskeho parlamentu a vo štvrtok oznámil svoju rezignáciu.
      

Prácu poslaneckej frakcie MSZP bude do kongresu dočasne riadiť József Tóbiás ako doterajší zástupca šéfa klubu.
      

Podľa Botkových slov sa dnes rozhodlo aj o pravidlách pre organizácu kongresu, v zmysle ktorých dôjde v období od 1. do 30. júna k bnove miestnych a župných organizácií strany a voľbe delegátov na vrcholné rokovanie strany. Kampaň jednotlivých uchádzačov o posty v celoštátnom vedení sa môže začať za asi desať dní, poznamenal s tým, že každý z nich bude musieť v súlade so stanovami MSZP predložiť písomné odporúčania od desiatich percent členskej základne.
      

Socialisti dúfajú, že najbližšie týždne prispejú nielen k zvýšeniu dynamiky v ich strane, ale v celej ľavicovej komunite v Maďarsku.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies