Po rekordných zrážkach postihli mesto Houston záplavy

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 08:44 • 2 min
Po rekordných zrážkach postihli mesto Houston záplavy

WASHINGTON - Americké mesto Houston ochromili záplavy. Guvernér amerického štátu Texas vyhlásil v meste stav núdze po rekordných dažďových zrážkach, ktoré si vyžiadali päť ľudských životov. Podľa meteorológov napršalo vo štvrtom najväčšom meste v USA iba v pondelok 447 milimetrov zrážok, čo označili za historický rekord, informovala dnes spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

V centre Houstonu vystúpili rieky z brehov a pred stúpajúcou vodou evakuovali 1200 obyvateľov. Voda zaplavila najmenej tisíc domov a tento počet zrejme ešte stúpne. Z veľkého nákupného centra urobil magistrát evakuačné stredisko.

 

Súčasne varoval obyvateľov, aby nedovolili deťom hrať sa v záplavovej vode, pretože v nej môžu byť hady a mravce. Najmenej jednu z obetí záplav našli podľa amerických médií v zaplavenom aute. Zo zaplavenej stajne zachránili 70 koní.

 

Jeden z houstonských krízových pracovníkov povedal, že na jednom mieste zaznamenali hladinu vody o 12 metrov vyššie ako bol predchádzajúci rekord.

 

Houston leží v Mexickom zálive na úrovni mora a záplavy z prívalových dažďov, tropických búrok a hurikánov nie sú pre mesto žiadnou novinkou. Súčasné záplavy sú však najväčšie od roku 2001, kedy si tropická búrka Allison vyžiadala v štáte 23 obetí na životoch. Búrka Allison vtedy zaplavila časti mesta 740 milimetrami dažďových zrážok a spôsobila škody vo výške päť miliárd dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies