Po prvýkrát podporil Trump dvojštátne riešenie konfliktu na Blízkom východe

NETKY.SK • 27 September 2018, 22:24 • 2 min
Po prvýkrát podporil Trump dvojštátne riešenie konfliktu na Blízkom východe

NEW YORK - Americký prezident Donald Trump vyjadril v stredu podporu pre dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu - prvýkrát od svojho nástupu do funkcie. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Páči sa mi dvojštátne riešenie," povedal Trump počas stretnutia s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v rámci zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. "Podľa mňa je to najúčinnejšie," dodal americký prezident.

 

"Ak Izraelčania a Palestínčania chcú jeden štát, ja s tým nemám problém, ak chcú dva štáty, tiež s tým nemám problém. Som šťastný, ak sú šťastní oni," povedal Trump neskôr na tlačovej konferencii.

 

Trumpova administratíva sa doposiaľ vyhýbala vydávaniu vyhlásení na podporu dvojštátneho riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu - medzinárodne uprednostňovanej možnosti, na základe ktorej by sa popri Izraeli zriadil aj palestínsky štát.

 

Netanjahu sa tiež roky zdráha vysloviť podporu palestínskemu štátu. Trump uviedol, že chce dosiahnuť uzavretie izraelsko-palestínskej mierovej dohody ešte pred koncom svojho prvého funkčného obdobia s tým, že "Palestínčania rozhodne prichádzajú späť k rokovaciemu stolu".

 

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás však povedal, že Spojené štáty sa diskvalifikovali ako sprostredkovatelia mieru na Blízkom východe, a vopred odmietol americký mierový plán, ktorý sa ešte len chystajú zverejniť.

 

Abbás požaduje zriadenie palestínskeho štátu zahrňujúceho Predjordánsko, pásmo Gazy a východný Jeruzalem - všetky územia, ktoré Izrael obsadil v roku 1967 počas tzv. šesťdňovej vojny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies