Po protestoch navrhli nové miesto pamätníka pre obete Breivikovho útoku

NETKY.SK • 10 Február 2017, 07:54 • 2 min
Po protestoch navrhli nové miesto pamätníka pre obete Breivikovho útoku

OSLO - Nové miesto pamätníka pripomínajúceho 69 obetí streľby z júla 2011 na nórskom ostrove Utöya dnes navrhli dve organizácie, aby tak ukončili dlhotrvajúci spor s miestnymi obyvateľmi.

slovakia

left justify in out

Mládežnícke krídlo nórskej Strany práce a štátna podporná skupina na pomoc najbližším príbuzným obetí navrhli presťahovať plánovaný pamätník na iné miesto oproti ostrovu Utöya, kde dnes už uväznený krajne pravicový extrémista Anders Breivik zastrelil 69 ľudí.

 

Cieľom návrhu je tiež odvrátiť súdny proces naplánovaný na koniec apríla, ktorý sa bude zaoberať žalobou podanou obyvateľmi Sörbratenu. Obec sa nachádza oproti Utöyi a je z nej priamy výhľad na ostrov.

 

Obyvatelia vlani zažalovali štát za jeho plány umiestniť na území obce pamätník - obávajú sa totiž, že obec si nedokáže poradiť s prívalom návštevníkov.

 

Líder mládežníckeho krídla Mani Hussaini vyhlásil, že nový návrh by súdny proces mohol odvrátiť. "Nemôžeme len sedieť a pozerať sa, ako sa ťažká situácia ešte viac komplikuje a vyústi do nedôstojnej súdnej kauzy," povedal Hussaini.

 

Mládežnícke krídlo preto ponúklo štátu právo využívať pozemok, ktorý vlastní na brehu jazera oproti Utöyi a z ktorého vozí na ostrov zásoby malý trajekt.

 

Lisbeth Kristine Röynelandová, šéfka spomínanej štátnej podpornej skupiny, uviedla, že nová lokalita má "historický význam".

 

Minister pre miestnu samosprávu Jan Tore Sanner vyhlásil, že návrh je "zaujímavý", ale treba ho prediskutovať s obyvateľmi.

 

Ich prvé reakcie boli chladné. Miestny obyvateľ Jörn Överby pre verejnoprávnu stanicu NRK povedal, že nové miesto pamätníka je rovnako problematické, lebo tam stále žijú niektorí ľudia, ktorí sa zúčastnili na záchrannej operácii počas Breivikovej masakry.

 

Väčšinu obetí útoku tvorili mladí ľudia, ktorí boli v letnom tábore Strany prace na ostrove Utöya. Ostrov na jazere Tyrifjorden, 30 kilometrov od nórskej metropoly Oslo, je vo vlastníctve mládežníckeho krídla spomínanej politickej strany a letné tábory sa tam organizovali pravidelne každý rok. Breivik tam 22. júla 2011 podnikol teroristický útok a zabil 69 ľudí. Krátko predtým odpálil vo vládnej štvrti v Osle bombu, pri výbuchu zahynulo osem ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies