Po prírodovedcovi Davidovi Attenboroughovi pomenovali novú fosíliu

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 07:55 • 2 min
Po prírodovedcovi Davidovi Attenboroughovi pomenovali novú fosíliu

LONDÝN - Vedci pomenovali nedávno objavenú fosíliu starú 430 miliónov rokov po britskom prírodovedcovi Davidovi Attenboroughovi.

slovakia

left justify in out

Nepatrného kôrovca merajúceho menej než jeden centimeter objavili v grófstve Herefordshire vo vulkanickej skale a podľa vedcov bol "zmrazený v čase".

 

Nejde však o priame pomenovanie; fosília dostala meno Cascolus ravitis, kde prvá časť tohto názvu predstavuje latinský preklad staroanglického ekvivalentu mena Attenborough. Ravitis je zase odkaz na rímske pomenovanie mesta Leicester, kde sir David v mladosti žil v tamojšom univerzitnom kampuse.

 

Meno fosílii vybrali bádatelia z univerzít v Oxforde, Yale, Leicesteri a londýnskej vysokej školy Imperial College. Fosília bola zakonzervovaná sopečným popolom. Bola tak dobre zachovaná, že tím vedcov dokázal za pomoci trojrozmernej animácie vyhotoviť jej presný model vrátane detailov, ako sú oči a tykadlá.

 

"Najväčšou poctou, akú môže biológ alebo paleontológ dostať od svojich kolegov, je pomenovať po ňom fosíliu. Ja to považujem za obrovský kompliment," vyhlásil 90-ročný Attenborough.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies