Po prihlásení vozidla do evidencie si nezabudnite vyzdvihnúť osvedčenie

NETKY.SK • 19 December 2012, 08:20 • 2 min
Po prihlásení vozidla do evidencie si nezabudnite vyzdvihnúť osvedčenie

Po prihlásení vozidla do evidencie si nezabudnite vyzdvihnúť osvedčenie - Krimi Kúpili ste si nové auto? Treba ho prihlásiť Ak ste si práve kúpili nové auto, musíte ho prihlásiť do evidencie na polícii podľa miesta pobytu alebo podľa sídla firmy, ktorá má

slovakia

left justify in out

imgKúpili ste si nové auto? Treba ho prihlásiť

Ak ste si práve kúpili nové auto, musíte ho prihlásiť do evidencie na polícii podľa miesta pobytu alebo podľa sídla firmy, ktorá má vozidlo prevádzkovať.

Prihlásenie musí uskutočniť priamo vlastník vozidla, a to do najneskôr do 15 dní od jeho nadobudnutia. Pri prihlásení nie je potrebné pristaviť vozidlo ku kontrole.

Vlastník vozidla musí pri prihlásení uviesť, kto bude zapísaný v evidencii ako jeho držiteľ. Ak držiteľ nie je totožný s vlastníkom vozidla, tak sa držiteľ musí na políciu dostaviť spolu s  vlastníkom. Ako držiteľ vozidla môže byť zapísaná vždy len jedna osoba. A to buď fyzická osoba staršia ako 15 rokov spôsobilá na právne úkony, alebo právnická osoba alebo jej organizačná zložka zapísaná v obchodom alebo inom registri na Slovensku.

Orgán Policajného zboru pridelí vozidlu evidenčné číslo. Prihlásenie vozidla zaznamená do osvedčenia o evidencii. Držiteľovi vozidla vydá osvedčenie o evidencii časť II a tabuľku s evidenčným číslom.

 

Zábudlivosť sa nevypláca

Vodiči po prihlásení vozidla zabúdajú na to, že do 30 dní si majú osvedčenie o evidencii časť I vyzdvihnúť na príslušných policajných oddeleniach. Táto zábudlivosť môže vodičov neskôr stáť aj pokutu. Odporúčame požiadať o doručenie osvedčenia na adresu. Od 1. októbra tohto roka sa už poplatok za doručenie na adresu nevyberá.

Vodič vozidla je povinný mať pri vedení vozidla vždy pri sebe osvedčenie o evidencii časť I. V praxi je to tak, že vodič pri prvom prihlásení vozidla do evidencie dostane papierové osvedčenie o evidencii časť II. Toto osvedčenie vodič predkladá pri kontrole policajtom po dobu 30 dní. Po tejto lehote však už vodič musí pri kontrole predložiť polykarbonátové osvedčenie časť I. Časť II sa považuje za neplatné na vedenie vozidla, ak sa ním vodič pri vedení vozidla preukáže po 30 dňoch od jeho vydania. V takýchto prípadoch hrozí vodičom pokuta 30 eur, pretože nemajú všetky doklady potrebné na vedenie motorového vozidla.

V poslednom období evidujeme stovky práve takýchto prípadov, kedy vodiči vozidiel podliehajúcich prihláseniu do evidencie zabudli na príslušných oddeleniach dopravných inšpektorátov v zákonnej lehote vyzdvihnúť osvedčenie o evidencii časť I.

Vzor osvedčenia časť I a časť II nájdete na:

https://www.minv.sk/?vzory-dokladov-evidencia-vozidiel

Správne poplatky:

https://www.minv.sk/?spravne-poplatky-1

Tlačivá na prihlásenie vozidla si môžete stiahnuť tu:

https://www.minv.sk/?tlaciva-evidencie-vozidiel

Polícia chce aj takouto formou, včasným informovaním verejnosti, pomáhať a chrániť. Naším cieľom nie je vyberanie pokút. Preto sa aj takýmto spôsobom snažíme upozorniť vodičov, aby sa neskôr vyhli nepríjemnostiam a sankciám.                                                                              

Zdroj: PPZ SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies